Voorbij levenslang: start van het Bajes Kwartier

Donderdag 4 oktober organiseerde VGME een Vastgoedsociëteitvoor haar leden. Dit keer in restaurant A Beautiful Mess, in de oude wasserette van de voormalige Bijlmerbajes. Hoofdspreker was de projectontwikkelaar, die de tender won om het terrein te ontwikkelen tot een groene, energieneutrale stadswijk: het Bajes Kwartier.

‘Design, werken en wonen’, dat zijn onze thema’s van het te ontwikkelen Bijlmerbajesterrein.’ vertelt Eva Hekkenberg, projectdirecteur van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. Deze projectontwikkelaar (een samenwerking van AT Capital, Cairn en AM) won de tender die het Rijk - als eigenaar - uitschreef voor de transformatie van de oude gevangenis. Aan een volle zaal vertelt ze over dit proces, met een foto van Holleeder als aftrap: ‘Dit is zo’n typisch beeld dat we hebben bij de oude Bijlmerbajes. De boeven die er zaten. Het gesloten karakter.’

Hekkenberg licht toe hoe het team de tender invulde: ‘De Bijlmerbajes had resocialisatie als uitgangspunt; de zes torens lijken meer op een woonwijk dan een gevangenis. Dat was ook het startpunt voor ons project.’ Het consortium, AM, Cairn en AT, won de tender met een voorstel voor een energieneutrale, dynamische woonwijk. Het sloot naadloos aan op hun onderzoek naar Healthy Urbanism, over het ontwikkelen van gezonde verstedelijking.

Circulariteit als voorwaarde

Stedenbouwkundige Johan Snel, lid van het ontwerpteam van Bajes Kwartier, neemt het sprekersstokje over: ‘De locatie heeft de perfecte grootte om écht iets van betekenis te doen en (duurzame) dingen uit te testen. We erkennen de erfgoedwaarde maar maken er ook een hedendaagse plek van. En we proberen zoveel mogelijk circulair te werken.’

De tralies worden balkonhekjes, oude gevangenisdeuren worden gebruikt voor bruggen. ‘Wat eerst de gevangenen afsloot van de wereld, wordt nu een middel om te verbinden. Ook die symboliek spreekt ons aan’, vertelt Snel. ‘We nemen afscheid van de bajes, en (her)gebruiken díe delen die waarde hebben voor de toekomst.’

Voorwaarden en bewoners

De bewoners van het kwartier krijgen een actieve rol in de energieneutrale doelstelling. Dat niet alleen de gebouwen aan voorwaarden moeten voldoen horen we ook van spreker Bart de Groot, creatief ontwikkelaar van ‘Project CoDe’: invulling van de locatie waar we vanavond de presentatie bijwonen. Een dynamische plek voor kunstenaars, ateliers en studio’s. Ook komt er een restaurant. ‘Kunst is belangrijk voor een stad, elke plek waar mensen wonen’, legt hij uit. ‘Dit project is ook innovatief in de benadering van haar bewoners. In plaats van ‘welke ruimte moet nog worden verhuurd’ gaat het om: ‘welke soort bewoner past hierbij?’

Na de presentaties begint de borrel, gasten zoeken elkaar op en wisselen kaartjes uit. Buiten wordt een barbecue aangestoken. Alleen de grote blauwe wasmachines herinneren nog aan de tijd dat dit een wasserette was. Het kleurrijke restaurant met een grote bar in het midden is een uitnodigende plek met heerlijk eten. Dat het Bijlmer Kwartier nu al opzien baart is merkbaar onder de aanwezigen. ‘Uitdagend, ambitieus’, zijn woorden die vaak vallen. Maar ook ‘Spannend, dit project!’, en: ‘Het gaat ze zeker lukken.’ Eén ding is zeker, er wordt van alle kanten reikhalzend uitgekeken naar de ontwikkelingen die hier de komende jaren tot stand komen!

 

Auteur: Barbara Kramer - REMARK
Publicatiedatum: oktober 2018

Sponsoren

  • Ausems
  • Innax
  • L&A
  • LOEK!
  • Technolab
  • VPS

Realisatie: verenigingenweb