Europese beleggers ontdekken zorgwoningen: groei van 60%

Bron: Vastgoedjournaal

Savills mat de hoogste beleggingsactiviteit in H1 2016 in Frankrijk (€878 miljoen), Duitsland (€870 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (€244 miljoen), Finland (€218 miljoen), Nederland (€175 miljoen) en Zweden (€116 miljoen). In totaal gaat het om €2,6 miljard, een groei van 60% ten opzichte van H1 2015. 

Nu de vraag van beleggers in de traditionele markten (kantoor, industrieel en retail) hoog is en de yields laag, is het volgens Savills niet verrassend dat beleggers naar alternatieve beleggingscategorieën uitwijken. Onder deze alternatieven bevinden zich de zorgwoningen, een interessante categorie die rekening houdt met de groeiende vraag vanuit de 70+ doelgroep.

Grote spelers
In Nederland vindt de meeste beleggingsactiviteit binnen deze categorie plaats binnen de extramurale zorg, waarbij de bewoners zelf voor hun accommodatie betalen. Grote spelers in dit segment zijn Aedifica (foto) and Cofinimmo, beiden uit België, Catella uit Zweden en nationale beleggers/fondsen als Syntrus Achmea, Habion, Amvest en Bouwinvest.

De druk op de Nederlandse zorgsector heeft voor daling van de aanvangsrendementen gezorgd. Voor intramurale zorgfaciliteiten, zijn de bruto aanvangsrendementen in Nederland gedaald van circa 6,5%-7% in 2014 tot 6%-6,25% in 2016 (gemiddelde aanvangsrendementen in Europa liggen tussen de 4,4% en de 7,5%). Deze transacties betreffen veelal private zorginstellingen, die zich in de grotere steden bevinden. Voor de lichtste vorm van zorgwoningen, waarbij zorg wel aangeboden wordt maar niet verplicht is, zijn de risico’s beperkt en zie je daarom aanvangsrendementen die vergelijkbaar zijn met die in de reguliere woningmarkt.

Niet happig
De grootste uitdaging in Nederland op dit moment is het vinden van goede beleggingsmogelijkheden. De meeste zorginstellingen zijn er niet happig op om hun vastgoed aan een belegger te verkopen. Daarbij komt nog dat het aanbod van beleggingsmogelijkheden ook relatief beperkt is in de Nederlandse markt. Momenteel vinden er alleen prime transacties plaats in Nederland. Savills verwacht dat, als gevolg van de toenemende professionalisering van zorginstellingen, het aanbod van zorgvastgoed de komende jaren zal toenemen.

Jeroen Jansen, hoofd research bij Savills Nederland: “Als gevolg van de vergrijzing zal de vraag naar levensbestendige (zorg)woningen sterk toenemen. Daarbij geldt wel dat senioren het liefst in de eigen buurt blijven wonen, nieuw aanbod zal daarop in moeten spelen.”

Wilt u het gehele rapport lezen? Download het dan hier.

Sponsoren

  • Ausems
  • Innax
  • L&A
  • LOEK!
  • Technolab
  • VPS

Realisatie: verenigingenweb