Masterclass: ‘De waarde van ESG’

In een tijdperk waarin duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid centraal staan is het begrijpen van de waarde ESG essentieel. Tijdens deze Masterclass leren vastgoedprofessionals hoe ESG-factoren niet alleen de waarde van vastgoedbezittingen beïnvloeden, maar ook hoe ze kunnen worden geïntegreerd in alle facetten van vastgoedontwikkeling, -beheer en -investeringen. Naast de eigen ambitie van de professionals, is het cruciaal omdat gebruikers/huurders ook een duurzame ambitie hebben die ze terug willen zien in hun vastgoed. Al was het alleen maar omdat binnen nieuwe duurzame wetgeving zoals bijvoorbeeld de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD), steeds meer organisaties over duurzaamheid moeten (gaan) rapporteren. 

Daarom organiseert VGME op dinsdag 15 oktober 2024 de Masterclass ‘De waarde van ESG’: een dynamische bijeenkomst speciaal ontworpen om de cruciale rol van Environmental, Social, and Governance (ESG) criteria in de vastgoedsector te verkennen en te omarmen. Tijdens deze bijeenkomst zal er dieper worden ingegaan op de essentie van ESG voor de vastgoedsector en ontdekken we hoe het een onmisbaar onderdeel vormt van moderne organisatie- en vastgoedstrategieën. We zullen verkennen hoe ESG-criteria worden geïntegreerd in investeringsbeslissingen, bedrijfsactiviteiten en vastgoed. En, hoe ze organisaties in staat stellen om risico's te verminderen en kansen te benutten in een steeds veranderend landschap.

Het thema ESG is zo nieuw en dynamisch dat een start met centrale benadering het meest passend is. Het programma vangt daarom aan met een uitgebreide inleiding en setting-the-scene door Petran van Heel, Director ESG bij Colliers. Daarna bespreken we de thema's Environmental, Social & Governance centraal in drie blokken. Het panel, bestaande uit topexperts, gaan in drie delen (de E, de S en de G) in gesprek met de deelnemers. De invalshoeken zijn vanuit de belegger, de huurder en de vastgoedspecialist. De dagvoorzitter zal per deel een beknopte inleiding verzorgen, waarna de drie sprekers vertellen over hun visie en ontwikkelingen, waarbij ‘praktisch toepasbaar’ en ‘concrete voorbeelden’ de belangrijkste uitgangspunten voor het gesprek zijn.

PROGRAMMA
13:30 Inloop
14:00 Start programma
17:00 Borrel
18:30 Einde

SPREKERS

PETRAN VAN HEEL
Director ESG bij Colliers

Als Director ESG bij Colliers is Van Heel verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de visie en activiteiten van Colliers op het gebied van brede duurzaamheid. Daarnaast fungeert hij als strategisch consultant voor diverse organisaties. Van Heel begon zijn carrière bij Koninklijke BAM Groep en bekleedde vervolgens leidinggevende functies bij BPD (MAB Development), ABN AMRO Bank en Eteck. In zijn vrije tijd zet hij zich ook onverminderd in om duurzaamheid verder te brengen. Binnen Gideon Transition Tribe werkt Petran aan een versnelling van duurzame transitie in de sector. In zijn woonplaats Den Haag is hij als stichtings-bestuurder bij Museon-Omniversum betrokken bij de uitbouw van de ‘One Planet’ commitment. Met het doel om samen met verschillende sectoren een duurzamere toekomst te realiseren. Ook is hij een van de Klimaatburgemeesters van Den Haag, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Petran studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en behaalde zijn MBA aan de Rotterdam School of Management.

RUDY VERSTAPPEN
Team Lead ESG bij Altera Vastgoed

Met ruim 15 jaar ervaring is Rudy Verstappen een expert op het gebied van duurzaamheid binnen de vastgoed- en financiële sector. Hij heeft diepgaande kennis van klimaatverandering en de integratie van ESG bij vastgoedbeleggers. Als Team Lead ESG maakt Verstappen maakt deel uit van het managementteam van Altera Vastgoed. Begonnen in 2019 bij Altera als ESG Manager, heeft Verstappen een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het ESG beleid en de verdere ontwikkeling van de duurzaamheidsdoelstellingen van Altera. Verstappen richt zich met collega’s op het verder verstevigen van ESG-processen binnen de organisatie, met als een van de belangrijke doelstellingen: het afleggen van de weg naar Paris Proof en klimaatadaptief vastgoed.

CLAUDY TE BOOME
Corporate Responsibility & Sustainability leader bij EY

Als Corporate Responsibility & Sustainability leader bij EY Nederland, is Te Boome verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen EY. Samen met haar team werkt ze aan interne duurzaamheid, de integratie van duurzaamheid in EY’s dienstverlening en betrekt zij collega’s bij maatschappelijke projecten van EY. Hiervoor werkte ze tien jaar bij adviesbureau Ecorys International aan maatschappelijke, internationale, door de EU gefinancierde projecten. Ze is geïnteresseerd in duurzame ontwikkeling, kansengelijkheid, natuur en biodiversiteit. Te Boome studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit.

JEROEN BOM
Executive Director Valuations bij Colliers

Na een indrukwekkende loopbaan als makelaar, taxateur en senior accountmanager, is Bom sinds 2022 Executive Director Valuations bij Colliers. Hier geeft hij leiding aan een afdeling van taxatie professionals. Bom heeft meer dan 20 jaar ervaring in de commerciële vastgoedsector, op het gebied van taxatie, advies, vastgoedtransacties en vastgoedbeleggingen. In zijn rol als taxateur werkt hij aan hoogwaardige advies- en taxatieportefeuilles voor commercieel vastgoed, gericht op de specialisaties Industrieel & Logistiek & Kantoor. Denk hierbij aan nationale en internationale banken, grote instellingen, investeerders en projectontwikkelaars.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top