Interview Petran van Heel - Duurzaamheid: van trend naar urgent

26/09/2024

In aanloop naar de Masterclass op dinsdag 15 oktober gingen we in gesprek met Petran van Heel. Als director ESG bij Colliers is hij een vooraanstaande adviseur in Nederland op dit gebied. We spraken Petran over de ontwikkeling van ESG, de CSRD en de masterclass ‘De waarde van ESG’ die hij op 15 oktober samen met VGME organiseert.


Foto: Jennifer Muller

Toen Petran van Heel, director ESG bij Colliers, eind jaren 90 na de studie Bouwkunde aan de TU Delft de vastgoedwereld instapte, stond duurzaamheid nog nauwelijks op de agenda. "Goede architectuur werd gezien als basis van duurzaamheid. Maar tijdens mijn opleiding werd de energieprestatiecoëfficiënt geïntroduceerd," vertelt hij. "Dat was een soort voorloper van het energielabel, bedoeld om ervoor te zorgen dat gebouwen beter geïsoleerd werden en minder energie verspilden."

Nu, zo’n 25 jaar later, is de situatie flink veranderd. "Tegenwoordig hebben we het steeds vaker over ESG in plaats van over duurzaamheid en draait het om veel meer dan alleen energiebesparing,” legt Petran uit. "Met de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten we in de volgende 25 jaar nog grotere stappen zetten. Nieuwe richtlijnen vanuit de Europese Unie, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), dwingen bedrijven om verantwoording af te leggen over hun duurzaamheidsrisico’s en -impact, en daarbij wordt ambitie verwacht die waargemaakt kan worden."

“Het gaat niet meer alleen om het verminderen van CO2-uitstoot, maar om een holistische aanpak.”

Holistische benadering
Sinds ruim een jaar werkt Petran bij Colliers, waar hij ESG in alle hoeken van het bedrijf integreert en klanten helpt duurzame strategieën te ontwikkelen. "Duurzaamheid is al lang een rode draad in mijn carrière," vertelt hij. "Maar de laatste jaren zie ik dat het belang en de urgentie ervan steeds meer worden erkend en dat er ook naar wordt gehandeld."

Hij vervolgt: "Duurzaamheid wordt nu veel breder opgepakt. ESG staat voor Environmental, Social, and Governance, oftewel milieu, sociale aspecten en bestuur. Deze drie factoren bepalen hoe duurzaam en verantwoordelijk een bedrijf is. Het gaat niet meer alleen om het verminderen van CO2-uitstoot, maar om een holistische aanpak. Deze aspecten zijn namelijk met elkaar verbonden, waardoor het geheel meer dan de som der delen is."

Rapporteren over duurzaamheid
Volgens Petran is het integreren van ESG in bedrijfsstrategieën cruciaal voor de vastgoedsector, mede door de steeds strengere wet- en regelgeving. "Eerst hadden we alleen energielabels. Daarna kwamen certificeringen zoals BREEAM en WELL, die al breder kijken dan enkel theoretisch energieverbruik. Binnenkort komt daar de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie bij. Dit betekent dat bedrijven naast hun financiële jaarverslag ook een duurzaamheidsverslag met gedetailleerde informatie over hun ESG-prestaties moeten geven. Deze richtlijn geldt eerst voor de grotere en beursgenoteerde organisaties, maar uiteindelijk moeten ook kleinere bedrijven via CSRD-rapportages verantwoording afleggen over hun duurzaamheidsinspanningen," legt hij uit.

“Integreren van ESG in je bedrijfsstrategie is niet meer vrijblijvend.”

Hij voegt toe: "De CSRD zorgt ervoor dat organisaties open zijn over hun duurzaamheidsrisico’s en -impact, hierin worden ESG-doelen gedefinieerd. Maar de recente EU-wet over Corporate Sustainable Due Diligence Directive (CSDDD) gaat nog een stap verder. Bedrijven moeten daarbij in kaart brengen wat de effecten van hun eigen activiteiten en die van hun ketenpartners zijn op het milieu en mensenrechten. Bij negatieve gevolgen moeten ze actie ondernemen en controleren of alles in orde is. Dit betekent dat bedrijven verantwoordelijk en aansprakelijk worden gehouden. De vrijblijvendheid van ESG in je bedrijfsstrategie is er dus echt wel vanaf."

Duurzaam onderscheiden
Petran benadrukt dat bedrijven, naast hun winstgerichte en marktgestuurde strategieën, nu ook groene doelstellingen krijgen: "De CSRD verplicht organisaties om te rapporteren over hun duurzaamheidsrisico’s en -impact. Je moet dus informatie verstrekken over deze nieuwe doelen, er actief op sturen en ambitie tonen. Steeds meer aandeelhouders en financiers willen dat ook zien. Zo wordt duurzaamheid een vast onderdeel van je bedrijfsstrategie. Met CSRD-rapportages maak je je prestaties transparant, waardoor je als bedrijf vergeleken kunt worden met je concurrenten. En daar draait het om: inzicht, transparantie en verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet. Hier ligt ook de kans: hoe ga je je duurzaam onderscheiden?"

“De CSRD draait om inzicht, transparantie en verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet.”

Masterclass "De waarde van ESG"
Momenteel werkt Colliers aan CSRD-rapportages voor 5 van de ongeveer 15 Europese landen waar de organisatie actief is. Het gaat om vestigingen die qua omvang voldoen aan de eisen voor de CSRD. Petran zit in het internationale Colliers-team dat hiermee bezig is en zal tijdens de masterclass in oktober, die hij samen met VGME organiseert, de eerste ervaringen delen. Hij is enthousiast over de masterclass en de sprekers die zijn uitgenodigd: "We hebben verschillende experts gevraagd om vanuit hun vakgebied hun visie op ESG te delen. Jeroen Bom, Director Valuations bij Colliers, komt spreken over de impact van ESG en CSRD op vastgoedwaarderingen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij het waarderen van gebouwen. Hoe beter je duurzaamheidsprestaties, hoe hoger de waarde van je vastgoed. Jeroen legt uit hoe dit werkt en waarom het zo belangrijk is. Claudy te Boome, Corporate Responsibility & Sustainability Leader bij EY, bespreekt de veranderingen in advising en accounting op het gebied van ESG. Ook daar vinden veel ontwikkelingen plaats. In de nieuwe duurzame wereld zijn zij namelijk niet alleen betrokken bij het financiële jaarverslag, maar ook bij het duurzaamheidsjaarverslag. Zij kennen de route en verantwoording. En Rudy Verstappen, Team Lead ESG bij Altera Vastgoed, vertelt over hoe je voorkomt dat vastgoed 'stranded assets' worden - panden die niet meer voldoen aan duurzaamheidsnormen en daardoor in waarde dalen. Hij deelt strategieën en voorbeelden van hoe je vastgoed toekomstbestendig maakt."

Petran sluit af: "De masterclass biedt je de gelegenheid om meer te leren over ESG en CSRD, praktijkvoorbeelden te horen, je netwerk uit te breiden en nieuwe inspiratie op te doen. Ik denk dat het een interessante en relevante bijeenkomst is voor een breed publiek, omdat de wet- en regelgeving rondom duurzaamheid steeds strikter en complexer wordt. Dit heeft invloed op veel aspecten van een bedrijf. Zet ‘m dus in je agenda als je hier meer over wilt weten."


Van links naar rechts: Petran van Heel, Claudy te Boome, Rudy Verstappen en Jeroen Bom

Over Petran van Heel
Als Director ESG bij Colliers is Van Heel verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de visie en activiteiten van Colliers op het gebied van brede duurzaamheid (Environmental, Social & Governance) en fungeert hij als strategisch consultant voor diverse organisaties. Hij geeft met grote regelmaat lezingen en presentaties om opgedane kennis te delen en daarmee de duurzame impact te vergroten.

Na zijn studie Bouwkunde aan de TU Delft (Bouwmanagement & Vastgoedbeheer) heeft hij zijn MBA behaald aan de Rotterdam School of Management. Van Heel begon zijn carrière bij Koninklijke BAM Groep en bekleedde vervolgens leidinggevende functies bij BPD (MAB Development) en ABN AMRO Bank, waar hij zich richtte op duurzame ontwikkelingen en strategisch advies. Bij Eteck, een duurzame warmte exploitant, leidde hij het development/investment team. In alle functies speelde duurzaamheid een steeds grotere rol.

In zijn vrije tijd zet hij zich ook onverminderd in om duurzaamheid verder te brengen. Zo is hij bijvoorbeeld actief in de Gideon Transition Tribe, een groeiend gezelschap bouw & vastgoed professionals dat werkt aan versnelling van duurzame transitie in de bouw- en vastgoedsector. In zijn woonplaats Den Haag is hij als stichtings-bestuurder bij Museon-Omniversum (een van de SDG-houses van Nederland) betrokken bij de verder uitbouw van de ‘One Planet’ commitment. Het doel is om samen  met publiek, scholen, overheid en het bedrijfsleven een duurzamere toekomst te realiseren. Ook is hij een van de Klimaatburgemeesters van Den Haag, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken om een keur aan duurzame initiatieven ook lokaal een impuls te geven. Het recent gesloten Haags Klimaat Akkoord is een mooi initiatief waar de Haagse Klimaatburgemeesters zich ook voor hebben ingezet.

Over Colliers
Colliers is een beursgenoteerd bedrijf (VS en Canada) met activiteiten op het gebied van professionele dienstverlening en beleggingsbeheer in vastgoed. Met een internationale aanwezigheid in circa 68 landen en ruim 19.000 medewerkers zijn ze een van de toonaangevende partijen in deze markt.

Auteur: Tessa van Leeuwen

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top