De vastgoedsector staat voor grote uitdagingen en kansen in een snel veranderend energielandschap, waarin netcongestie een steeds belangrijker onderwerp wordt. De sector komt steeds vaker in aanraking met de uitdagingen van netcongestie, een groeiend vraagstuk dat raakt aan de kern van duurzame energievoorziening. Daarom organiseerde VGME op dinsdag 15 april 2025 de Masterclass: ‘Grip op netcongestie’.
Tijdens de masterclass keken we naar de beperkingen van het elektriciteitsnet, die directe gevolgen hadden voor vastgoedontwikkelingen en -beheer, zoals vertragingen bij nieuwe projecten en uitdagingen op bestaande locaties. Deze bijeenkomst bood vastgoedprofessionals een diepgaand inzicht in wat netcongestie precies betekende voor de vastgoedsector en hoe hier effectief mee om te gaan.
De bijeenkomst begon met een 'setting the scene' door Anton van den Heuvel en Iris Brinkhof van advocaten- en notariskantoor Ploum, die de juridische context van netcongestie toelichtten. Met praktijkvoorbeelden gericht op vastgoedprojecten boden zij inzicht in de juridische kaders en uitdagingen waar vastgoedpartijen mee te maken kregen, en werden vooral ook mogelijke oplossingen aangedragen.
Aansluitend Mike Sterkenburg bracht zijn kennis en ervaring. Mike, met expertise in energie-infrastructuur en oplossingen voor netcapaciteit, liet zien welke technische oplossingen vastgoedontwikkelaars konden inzetten om binnen de beperkingen van het net te opereren. Het wereldwijd opererende Ecorys had in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzocht wat de maatschappelijke bruto kostprijs was van netcongestie. Kurt Kreulen deelden zijn bevindingen.
ANTON VAN DEN HEUVEL
Advocaat en Partner bij Ploum
Als vastgoedadvocaat en Partner bij Ploum en voorzitter van Team Vastgoed brengt topspecialist Anton van den Heuvel brede juridische expertise in huurrecht en commercieel vastgoed. Hij adviseert vastgoedeigenaren en -investeerders, huurders en energie-transitiebedrijven, en ondersteunt zo omvangrijke vastgoedprojecten in heel Nederland. Hij heeft jarenlang de vastgoedmarkt bewuster gemaakt van energielabelverplichtingen met het project ‘Checkjelabel’, dat hij in 2016 samen met Facilicom Energiemanagement en AREA Occupier Solutions heeft opgestart. Zijn ervaring met grootschalige projecten biedt een waardevol perspectief op duurzaamheidseisen en juridische mogelijk-heden. Daarnaast geeft hij sinds enkele jaren met diverse kantoorgenoten les over ‘Circulair bouwen’ aan de Vastgoed Business School en publiceert hij artikelen over juridische aspecten van vastgoed, onder andere voor logistiek.nl.
IRIS BRINKHOF
Advocaat bij Ploum
Als advocaat bij Ploum is Iris Brinkhof gespecialiseerd in commerciële contracten, energierecht en procesrecht. Met haar opleiding privaat- en strafrecht aan de Universiteit Utrecht en de postdoctorale leergang Energierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam (2011), heeft ze diepgaande expertise in energie- en watergerelateerde juridische kwesties opgebouwd. Ze adviseert bedrijven en overheden over complexe dossiers rond water en energie. Iris Brinkhof is lid van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht (NeVER). Haar kennis helpt vastgoedprofessionals de juridische uitdagingen van het elektriciteitsnet beter te begrijpen.
MIKE STERKENBURG
Directeur Grootzakelijk Partnerships bij Joulz
Energie-infrastructuurpartner Joulz ondersteunt projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders met oplossingen voor netcongestie en de uitdagingen van de energietransitie. Mike Sterkenburg is Directeur Grootzakelijk Partnerships bij Joulz en brengt een academische achtergrond met zich mee, met opleidingen in Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit en Sustainable Energy Technology aan de TU Delft. Gedurende zijn carrière heeft hij ruime ervaring opgedaan in senior managementposities binnen de ICT- en energie-infrastructuursector, waar hij zich onderscheidt door zijn strategische visie en hands-on leiderschap.
Kurt Kreulen
Kurt Kreulen is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van economisch onderzoek en beleidsadvies. Met zijn brede ervaring levert hij het bewijs en advies dat nodig is om de problemen aan te pakken waar maatschappijen wereldwijd mee te maken hebben. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Kurt een inschatting gemaakt van de maatschappelijke bruto kostprijs van netcongestie. Zijn onderzoek vormt een nuttig startpunt bij het in kaart brengen van de schade als gevolg van netcongestie, en de waarde van het oplossen en voorkomen ervan. Tijdens de masterclass heeft Kurt Kreulen dit prikkelende rapport gepresenteerd.