Masterclass 'De alternatieven voor gasloos bouwen'

De volledig volgeboekte Masterclass 'De alternatieven voor gasloos bouwen' op 8 mei jl. in De Rotterdam was een middag gevuld met enorm veel kennis. Maar liefst vijf sprekers deelden hun kennis over onderstaande onderwerpen, waarop interessante discussies met de zaal volgden. 
Deze zeer geslaagde Masterclass is georganiseerd in samenwerking met Gebruikersplatform Bodemenergie.

Masterclass 'De alternatieven voor gasloos bouwen': 

Het zijn boeiende en spannende tijden voor ons land: we gaan richting een toekomst zonder aardgas, maar niemand weet nog hoe die aardgasloze toekomst er precies uitziet. Welke hernieuwbare energiebronnen kunnen we aanwenden? Hoe verduurzamen we onze bedrijventerreinen, en hoe onze woningen? Wie betaalt de rekening? En welke rol is er weggelegd voor bodemenergie? 

Sprekers en presentaties: 

Wouter Wienk, adviseur bij RVO starte de Masterclass met een overzicht van de alternatieven voor aardgas. Per alternatief stipte hij aan wat de gevolgen ervan zijn voor het klimaatakkoord. Wat is de opgave en wat zijn de alternatieven? Het kabinet heeft ambitieuze doelen gesteld voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland. Om deze doelen te halen is er een klimaatakkoord opgesteld met maatschappelijke partijen.
De presentatie van Wouter Wienk is hier te downloaden. 

Kees Willemse, Principal Business Director Energy TNO zette in zijn presentatie uiteen welke kansen er zijn om bedrijventerreinen te verduurzamen volgens een collectieve en lange termijn aanpak. TNO heeft diverse instrumenten ontwikkeld om die verduurzaming vorm te geven, zoals de Energie Potentieel Scan, het Lokaal Energie Management platform en de ESCO financieringsconstructie. 

Saskia Hagedoorn, directeur Hydreco man ons mee in de wereld van geothermie. Welke rol kan geothermie spelen bij het verduurzamen van vastgoed? Is geothermie overal toepasbaar in Nederland, en bij welke schaalgrootte en doorlooptijd is het een optie? 
De presentatie van Saskia Hagedoorn is hier te downloaden.

Vervolgens gaf Rik Molenaar, adviseur bij Techniplan, een toelichting op de business cases voor bodemenergie, de belangrijkste ‘drivers’, de verdeling van kosten en baten in verschillende organisatievarianten en de trends en ontwikkelingen die de business case kunnen veranderen.
De businesscase van Rik Molenaar is hier te downloaden. 

Tanju Özel, directeur techniek & operatie bij HVE, ging in op de vraag wie de rekening van de verduurzaming eigenlijk betaalt. Özel benoemde verschillende financieringsmodellen die de energietransitie betaalbaar kunnen maken, zowel voor woningen als voor utiliteit. 
​​​​​​​De presentatie van Tanju Özel is hier te downloaden.

We sloten de middag in ‘De Rotterdam’ af met een terugkoppeling door dagvoorzitter Henk van Zoelen, Manager Leefomgeving Rijkswaterstaat waarna de zon het zicht over Rotterdam vrijgaf voor de borrel op de 40e etage van De Rotterdam. Vervolgens konden deelnemers een bezoek brengen aan de klimaatinstallatie met bodemenergie van de naastgelegen Maastoren. De rondleiding werd verzorgd door Rik Molenaar van Techniplan. 


De Rotterdam: 
Deze Masterclass werd gehouden op de 40e verdieping in het indrukwekkende gebouw De Rotterdam aan de Wilhelminakade 177 te Rotterdam.  
De Rotterdam, een ontwerp van architect Rem Koolhaas, verrees op de Wilhelminapier waar vandaan tussen 1873 en 1973 tienduizenden Europeanen met de Holland Amerika-Lijn (HAL) naar Amerika zijn geëmigreerd. De naam van het project verwijst dan ook naar het vlaggenschip van de HAL: de Rotterdam. Het gebouw maakt deel uit van de transformatie van de pier tot woon/werkgebied. Het kan worden gezien als een verticale stad met een mix van verschillende functies in een gebouw: woningen, kantoren, conferentiezalen, een hotel, winkels, horeca, leisure-voorzieningen en een parkeergarage. Daardoor ontstaat 24 uur per dag bedrijvigheid. Na jarenlange planvorming is eind 2009 de bouw van een van de grootste gebouwen van Nederland begonnen.

 

Wij danken alle sprekers voor het delen van hun uitgebreide kennis, Henk van Zoelen voor zijn zeer goede dagvoorzitterschap en Gemeente Rotterdam voor het beschikbaar stellen van de bijzondere locatie!

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top