Masterclass: 'Is optoppen de uitkomst?'

Het kabinet wil voor 2030 circa 900.000 nieuwe woningen realiseren. Een zeer omvangrijke ambitie die vraagt om creatieve oplossingen. Een daarvan is het zogeheten optoppen. Vastgoed realiseren bovenop bestaande bouw. Op woensdag 19 april 2023 organiseerde VGME een prikkelende masterclass over dit thema.


Karel Doorman in Rotterdam, foto: Ossip van Duivenbode

ONDERWERP
Enkele woonlagen toevoegen aan bestaande complexen is een mooie optie die ook al jaren in praktijk wordt uitgevoerd. Complete flatgebouwen toevoegen is iets nieuws. In Rotterdam staan twee omvangrijke projecten. De 54 meter hoge Karel Doorman is met 117 appartementen het grootste optopproject ter wereld. Maar ook Fenix 1 met maar liefst 212 appartementen is een waanzinnige blikvanger!

Het event vond plaats in Kantine Walhalla in Rotterdam, deze locatie is onderdeel van Fenix 1, een gebouw dat is opgetopt. Dagvoorzitter Mireille de Korte introduceerde het thema. Vervolgens nam regiomanager Christiaan G. Cooiman van Heijmans de deelnemers mee in de bijzondere ontwikkeling van Fenix 1. Hij vertelde over de geschiedenis van de omgeving, de bruisnende vastgoedontwikkelingen en stipte uiteraard uitvoerig de fantastische kansen aan van optoppen. 'Al is Fenix 1 officieel geen optopproject. Als je de ondergelegen loods weg zou halen, zou het gebouw alsnog blijven staan,' aldus de bevlogen regiomanager. 

Vastgoedadvocaat Benjamin den Butter van Berlinger Advocaten kwam daarna aan het woord. Hij heeft zich toegelegd op de grensverleggende mogelijkheden en uiteraard de juridische gevolgen van optoppen gaf daarover een informatieve presentatie. In de pauze van het programma hadden de deelnemers de mogelijkheid om te kijken in de hal en langs de gevel van Fenix 1, uiteraard onder bezielende leiding van Christiaan G. Cooiman. 

De derde spreker was ingenieur Michiel Visscher van RoyalHaskoningDHV. 'Op mijn allereerste werkdag had ik direct te maken met Karel Doorman,' blikte Visscher terug op het allergrootste optopproject ter wereld. Zijn geweldige presentatie ging over kansen zien, herkennen en doorpakken. Uiteraard belichte hij ook de techniek achter het optoppen en de innovatieve methodes die hij toe heeft gepast. Na afloop van het plenaire deel vond er een borrel plaats.

SPREKERS

Michiel Visscher - Senior Structural Design Engineer bij Royal HaskoningDHV
Hij deed ervaring op bij onder andere Adviesbureau Tielemans. De ingenieur werkt sinds 2009 voor Royal HaskoningDHV aan bouwprojecten over de hele wereld. Een bijzondere opdracht was Karel Doorman. Het grootste optoproject ter wereld, dat flink in de prijzen is gevallen.

Christiaan G. Cooiman - Regiomanager Rotterdam bij Heijmans
De carrière van deze vastgoed- en gebiedsontwikkeling specialist begon bij Proper-Stok. In de laatste 20 jaar ontwikkelde Cooiman bij Heijmans tal van fantastische projecten, waaronder Fenix 1. Daarnaast geeft hij les aan de Amsterdam School of Real Estate en de NePROM.

Benjamin den Butter - Vastgoedadvocaat bij Berlinger Advocaten
Benjamin den Butter studeerde rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij afstudeerde op een rechtsvergelijkend onderzoek naar het besluitvormingsproces ten aanzien van het optoppen van appartementencomplexen in Frankrijk en Nederland. Hij legt zich als advocaat vooral toe op het appartementsrecht en bouwrecht.
 

Foto's: Jurre Brauers
 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top