In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Annemieke Boiten RVGME, aangesloten bij VGME sinds 2013.
Met ruim 200 vastgoedobjecten in haar portefeuille komt Annemieke Boiten alles tegen. Van kinderboerderijen en scoutingverenigingen tot zwembaden en voetbalcomplexen. ‘Mijn werk is ontzettend veelzijdig: de bouw van een schuilhut in een volkstuintje vind ik net zo leuk als de grote renovatie van het Topsportcentrum Rotterdam die ik net heb afgerond.’ In de twee decennia dat Annemieke voor Gemeente Rotterdam werkt heeft zij veel meegemaakt, we gaan met haar in gesprek over haar carrière, VGME en haar visie op duurzaamheid.
Van Schoevers naar krakers
‘Na mijn middelbare school wist ik niet wat ik wilde doen,’ vertelt Annemieke. Na enkele maanden pedagogiek gestudeerd te hebben, switcht ze naar de opleiding tot directiesecretaresse aan het Instituut Schoevers. ‘Best een pittige opleiding, maar één jaar later kon ik wel aan de slag, dat wilde ik graag,’ blikt Boiten terug. Ze werkt daarna enkele jaren als secretaresse bij verschillende organisaties.
Na de eeuwwisseling volgt ze deeltijd de driejarige Beroepsopleiding Makelaar aan VBO in Woerden. Het gaat haar niet snel genoeg en daarom onderneemt ze actie. ‘Nog tijdens mijn studie liep ik een uitzendbureau binnen: ik wil in het vastgoed werken, hebben jullie iets voor me?’ Ze ging aan de slag als Accountmedewerker Afdeling Vastgoed bij Gemeente Rotterdam. ‘Het eerste project waar ik aan meewerkte was de sloop van een woonblok in Rotterdam-West, ten behoeve van stadsvernieuwing. Confronterende werkzaamheden, ik moest huurovereenkomsten opzeggen en had veel met krakers te maken,’ herinnert Annemieke zich.
‘Ik liep een uitzendbureau binnen en zei: ik wil in het vastgoed werken!’
Een van haar meest memorabele projecten bij Gemeente Rotterdam is de realisatie van het Schiecentrale Complex. In het centrum van Rotterdam is in 2008 een oude elektriciteitscentrale van maar liefst 55.000m2 ontwikkeld tot onder andere kantoorruimtes, gymzaal, hotel, supermarkt met parkeergarage en woningen. ‘Deze renovatie en nieuwbouw is een van de grootste vastgoedontwikkelingen in de havenstad van de laatste jaren,’ vertelt Annemieke. ‘Het is een vliegwiel geweest voor de ontwikkeling van het Lloydkwartier, wat inmiddels is uitgegroeid tot een prachtig stukje Rotterdam.’
Big data in vastgoed
Annemieke groeit binnen de gemeente door tot Assetmanager en momenteel is ze verantwoordelijk voor alle sport en recreatie vastgoedobjecten ten zuiden van de Maas. Verschillende collega's in haar omgeving zijn aangesloten bij VGME en Annemiek besluit ook een bijeenkomst bij te wonen. In 2013 wordt ze lid, hierover vertelt Boiten: ‘de permanente educatie spreekt mij aan, sommige onderwerpen moeten nu eenmaal iedere twee jaar terugkomen. Met een andere invalshoek of blik op innovatie. Daarnaast blijf je op de hoogte op tal van terreinen. Kan je niet direct iets met de informatie, dan komt het later wel een keer van pas.’
Een bijeenkomst die haar is bijgebleven is de masterclass over het gebruik van big data in maatschappelijk vastgoed. ‘Ontzettend interessant hoe die spreker uitlegde hoe data op zich, maar ook het verbinden van gegevens, gebruikt kunnen worden in vastgoed.’ Annemieke noemt bijvoorbeeld: het opstellen van beleid, langetermijnvisie voor gebiedsontwikkeling, maar ook innovaties op het gebied van duurzaamheid. ‘De duurzaamheidsambities in het vastgoed zijn enorm, met de inzet van big data kunnen maatregelen voor CO2-reductie op prioriteit, effectiever en slimmer ingezet worden,’ vertelt de Assetmanager enthousiast. ‘Begin niet met het vuurtje op de hoek van je straat, maar pak grote energielekken aan.’
‘Begin niet met het vuurtje op de hoek, maar pak grote energielekken aan’
Dynamisch en uitdagend
In het afgelopen jaar is Annemieke zelf druk geweest met zo’n grote duurzaamheidsontwikkeling. Het Topsportcentrum Rotterdam, gelegen naast Stadion Feijenoord, is grondig aangepakt. ‘Zo hebben we het pand aangesloten op stadsverwarming, ledverlichting aangebracht en het dak vernieuwd met een extra isolatielaag,’ vertelt Annemieke.
De afwisseling tussen de kleine en grote projecten maken het werk van Boiten dynamisch. ‘Ieder project heeft zijn eigen uitdagingen natuurlijk, ieder met een verschillende doorlooptijd,’ vertelt Annemieke, ‘ik heb ongeveer 20 dossiers waar ik dagelijks tot wekelijks mee bezig ben.’ Onderdeel van deze lopende projecten zijn momenteel de realisatie van een groot sportcomplex op de Laan op Zuid. Maar ook de realisatie van een gymzaal en een honkbalkantine of de renovatie van een grote voetbalvereniging vullen haar agenda.
Lesgeven in vastgoed
Op de prikkelende vraag wat Annemieke zou gaan doen als vastgoed geen optie meer zou zijn, antwoordt Annemieke direct: ‘de zorg, om het werk van professionals in deze tijd te ontlasten.’ Haar barmhartigheid is inspirerend. Daarnaast voegt ze er na wat peinzen aan toe: ‘het mooiste lijkt mij wel om kennis over te dragen aan jonge mensen, dat vind ik geweldig!’ Met in het achterhoofd dat Annemieke ooit begonnen is aan pedagogiek snappen we dit volkomen. ‘Maar dan wil ik wel lesgeven in vastgoed,’ voegt ze er met een glimlach aan toe.
Reageer op dit interview, mail Annemieke op aw.boitenjongert@rotterdam.nl.
Carrière
1983-1989 Directiesecretaresse bij Hunter Douglas
1998-1999 Directiesecretaresse bij Erasmus Universiteit
1999-2002 Millenniumproject bij Academisch Ziekenhuis
Rotterdam (nu: Erasmus MC)
2002-2009 Accountmedewerker Afdeling Vastgoed bij
Gemeente Rotterdam
2009-heden Assetmanager Afdeling Vastgoed bij
Gemeente Rotterdam
Studie
1981-1982 Pedagogiek aan Pedagogische Academie
Rotterdam
1982-1983 Directiesecretaresse aan Instituut Schoevers
2001-2003 Beroepsopleiding Makelaar aan VBO
Annemieke Boiten (59) woont in Zeeland samen met Jaap. In haar vrije tijd tuiniert en kookt ze graag.
Publicatiedatum: maart 2021
Auteur: Jeroen Wolfs