Ondernemende vastgoedprofessional die in mogelijkheden denkt

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag spreken we Ingmar Lo-A-Njoe, aangesloten bij VGME sinds 2019.

Het leven is een reis vol onverwachte wendingen, heeft VGME-lid Ingmar Lo-A-Njoe (42) ervaren. Deze Groningse vastgoedprofessional heeft zijn weg gevonden door doelen te stellen, flexibel te zijn en door te blijven gaan, zelfs als het pad anders loopt dan gepland. Als we Ingmar ontmoeten in Den Bosch, waar hij later die dag een energiebeurs in de Brabanthallen zal bezoeken, vertelt hij ons over zijn ondernemerschap, het belang van een gezonde werk-privé balans en hoe zijn passie voor crossfit zijn professionele leven weerspiegelt.

Vastgoedenergie-expert
Een groot deel van zijn tijd als zelfstandig ondernemer besteedt Ingmar aan IKEHU, een bedrijf dat grotere vastgoedhouders ontzorgt op het gebied van energievraagstukken. Of het nu gaat om verduurzaming, energieadvies, belastingteruggave of het behalen van ESG-keurmerken, Ingmar's rol als vastgoedenergie-expert draait om het creëren van blijvende meerwaarde voor zijn klanten. “Iedereen heeft energie nodig, maar voor veel mensen is het taaie kost," legt hij uit. "Terwijl er vaak zoveel voordeel te behalen valt, zowel financieel als op het vlak van efficiëntie. Klanten ontzorgen, het leggen van verbindingen en het vinden van een oplossing die voor elke betrokken partij gunstig is, daar haal ik voldoening uit.”

“Iedereen heeft energie nodig, maar voor veel mensen is het taaie kost”

Ingmar’s betrokkenheid bij IKEHU begon in 2017. Hij was van mening dat het bedrijf een verfrissende kijk had op het leveren van energie aan multi-site vastgoedhouders: “IKEHU streefde ernaar deze marktniche volledig en op kwalitatief hoogwaardige wijze te ontzorgen op alle aspecten rondom energie. Ik kon me helemaal vinden in deze visie en koos ervoor om aan te sluiten bij de organisatie en me toe te wijden aan het leggen van klantrelaties.”

Van ABN AMRO naar ondernemerschap
Ingmar heeft zijn kennis van ondernemen, vastgoed en energie niet alleen uit studieboeken gehaald. Hoewel hij verschillende studies heeft gevolgd, waaronder een opleiding in bank- en verzekeringswezen en vastgoed en makelaardij, hecht hij meer waarde aan praktijkervaring. Voordat hij als ondernemer aan de slag ging, was hij ruim 11 jaar in loondienst bij ABN AMRO. Hij bekleedde er verschillende functies en leerde waardevolle lessen van zijn klanten, die vaak zelf ondernemer waren. Hij bewonderde hun drive en kreeg inzicht in de uitdagingen waarmee zij werden geconfronteerd. Deze ervaring wakkerde bij hem steeds sterker het verlangen aan om ook de stap naar ondernemerschap te zetten. "Ik heb veel geleerd tijdens mijn carrière bij de bank. Ik wilde zelf ook ondernemen, maar het juiste moment moest nog komen," zegt hij.

Flexibiliteit en balans
In 2013 nam hij de beslissing om zijn langgekoesterde ondernemersdroom te verwezenlijken. Tegelijkertijd onderging zijn leven ingrijpende veranderingen. Enkele jaren daarvoor kreeg zijn vrouw de diagnose syndroom van Usher, een zeldzame erfelijke aandoening die geleidelijk het gehoor en zicht aantast. Deze diagnose had impact op het hele gezin. "Het was een uitdaging om jongleren tussen werk en jonge kinderen, en ik was zoekende naar een optimale gezinsstructuur," vertelt Ingmar. "Ik verlangde naar meer flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privéleven."

“Het ondernemerschap heeft me de vrijheid gegeven om wendbaar te zijn en werk te doen dat me energie geeft”

Die wens naar flexibiliteit en het verlangen om meer betrokken te zijn bij zijn gezin, leidde uiteindelijk tot zijn besluit om voor zichzelf te beginnen. Hij gooide het roer om en brak met de traditionele 9-tot-5-routine, waarbij hij om zeven uur 's ochtends het huis verliet en pas om zeven uur ‘s avonds weer thuis was.. "Het was een sprong in het diepe," vertelt Ingmar, "maar ik heb er nooit spijt van gehad. Het heeft me de vrijheid gegeven om wendbaar te zijn en werk te doen dat me energie geeft. Het draait niet meer om moeten, maar om ontmoeten. Niet meer om overleven, maar om beleven.”

In die periode bracht hij meerdere keren een bezoek aan Australië met zijn vrouw en kinderen. Deze reizen waren voor Ingmar belangrijke momenten om te relativeren. “Ik besefte dat ik meer in het moment wilde leven. Opnieuw prioriteiten stellen, herdefiniëren van doelen, het omarmen van mogelijkheden en het durven maken van onconventionele keuzes hebben mij meer in mijn kracht gebracht,” licht hij toe. Ingmar benadrukt het belang van doelen stellen, maar ook de noodzaak om zich aan te passen wanneer het leven onverwachte wendingen neemt. Hij ziet het leven als een reis, waarbij niet alleen het einddoel, maar vooral de reis zelf van belang is. "Het gaat niet alleen om waar je eindigt, maar ook om wat je onderweg leert en ervaart. Zakelijk succes is zeker wenselijk, maar betrekkelijk. Mijn gezin staat voorop.”

Grenzen verleggen
Wanneer Ingmar niet aan het werk is of tijd doorbrengt met zijn gezin, haalt hij voldoening uit uitdagende crossfit-trainingen. Voor hem gaat deze sport verder dan louter fysieke inspanning. “Crossfit betekent voor mij het stellen van doelen, flexibiliteit tonen en grenzen verleggen. Het is dat extra stukje inzet geven op het moment dat je denkt dat je niet meer kunt. Dit weerspiegelt mijn levenshouding, zowel in mijn professionele als persoonlijke leven. Doelen stellen, aanpassen, grenzen verleggen en altijd bereid zijn om die extra stappen te zetten.”

Mensenkennis
Naast het ondernemerschap en zijn passie voor crossfit, heeft Ingmar een verrassende hobby: hij werkt in de beveiligingssector. Op zeventienjarige leeftijd begon hij als beveiliger. Met een lach zegt hij: "Ik ben altijd al groot van stuk geweest, dat heeft me zeker geholpen in dit vak. Het was een geweldige bijbaan en verdiende toen een stuk beter dan vakkenvullen bij de supermarkt." De jaren erna werkte hij zo nu en dan als persoonlijke beveiliger en beveiligde hij verschillende evenementen, zowel in uniform als onder de radar. Het is een vakgebied dat hem blijft fascineren en hij geniet er nog steeds van om een paar keer per jaar in deze rol te stappen en een stukje gezonde spanning te ervaren. Hij zegt hierover: "Veel mensen hebben de perceptie dat een beveiliger vooral fysiek sterk moet zijn. In werkelijkheid draait het echter om het nauwkeurig beoordelen van situaties, het signaleren van afwijkend gedrag en het juist anticiperen op diverse scenario's. In dit vak is mensenkennis van essentieel belang."

“Het gaat niet alleen om waar je eindigt, maar ook om wat je onderweg leert en ervaart”

Leren tijdens dalen en genieten tijdens pieken
Toekomstplannen heeft Ingmar volop. Op zakelijk gebied streeft hij ernaar zijn rol als ondernemer verder te verbreden tot die van verbindende schakel in de vastgoedsector. "Ik wil een brug slaan tussen mijn achtergrond in de financiële sector en behoeftes die ik zie bij de grotere vastgoedpartijen," legt Ingmar uit. Hij wil klanten niet alleen bijstaan op het vlak van energie, maar ook op bredere terreinen, waarbij zijn bancaire achtergrond een waardevolle aanvulling vormt. 

Daarnaast koestert hij plannen voor een bijzondere reis naar Tanzania, waar hij samen met zijn vrouw en kinderen de uitdaging aan wil gaan om de Kilimanjaro te beklimmen. Ingmar deelt: "Mijn vrouw is voor mij een bron van inspiratie als het gaat om het verleggen van grenzen.” Ondanks haar persoonlijke uitdagingen, kijkt zij altijd naar wat wél mogelijk is. En dat neem ik mee. Hij vult aan: “Leren tijdens dalen en genieten tijdens pieken, dat is mijn motto." 

Reageer op dit interview, mail Ingmar op ingmar.lo-a-njoe@ikehu.nl

Carrière

2003-2014 Diverse functies bij ABN AMRO
2011-2023 Eigenaar bij Lo-A-Njoe Beheer
2017-heden Vastgoedenergie-expert bij IKEHU
2023-heden Eigenaar bij LARGE Services BV

Studie

1997-2001 MBO-opleiding Bank- en verzekeringswezen
2002-2003 HBO-opleiding Vastgoed en makelaardij

Auteur: Tessa van Leeuwen
Foto: Lennaert Ruinen

© VGME, januari 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top