In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Johan Schoonus RVGME, aangesloten bij VGME sinds 2019.
Deze bevlogen zorgvastgoed ontwikkelaar is een schoolvoorbeeld van iemand die zich van onderaan omhoog werkt. Hij begon onderaan de ladder als leerling-kok, volgt later in zijn carrière diverse opleidingen en werkt zich omhoog tot vastgoedontwikkelaar. We praten met Johan over zijn bijzondere kerstdiner, creatieve manier van zorgvastgoed ontwikkeling, maar ook zijn financiële uitdagingen en inventieve oplossingen.
Jonge jaren: van leerling-kok naar dienstplicht
Op zijn zestiende roert Johan voor het eerst als leerling-kok in de pannen van een klein restaurant in Oisterwijk. Hij blijkt talent te hebben, een half jaar later staat hij al alleen in de keuken. ‘Ik vond het koken heel leuk, maar niet dat ik altijd aan het werk was wanneer mijn vrienden vrij waren.’ blikt Schoonus terug op zijn eerste baan. Een jaar later roept de dienstplicht. Hij werkt uiteindelijk dik een jaar als hofmeester in de officiersmess (eetzaal voor militairen, red.) van de krijgsmacht.
Begin jaren tachtig vindt Schoonus, door de grote werkloosheid, met moeite een baantje als invaller bij Wooncentrum Steffenberg. Vanuit deze worden dagelijks 120 blinden en slechtzienden voorzien van ontbijt, lunch en diner. Hij ontwikkelt zich als kok en groeit door tot souschef van de instelling. Later staat hij in de keuken bij Stichting de Wever, hier serveren ze zelfs aan 550 personen. ‘Dit was echt machinewerk op basis van voedingswaarde en kosten,’ vertelt Johan. Het automatiseren wekt zijn interesse en hij besluit om zich breder te gaan ontwikkelen: ‘de facilitaire kant van de zorg, ik voelde dat hier mijn hart lag.’
‘Wie prettig woont heeft minder zorg nodig.’
Vanillevla met slagroom
Het innoveren zat er al vroeg in, neem bijvoorbeeld de creatieve oplossing van Johan voor noodzakelijke bijvoeding. Hij stelt op een dag voor om in plaats van de chemische drankjes voor extra eiwit, vanillevla met slagroom te serveren. ‘Het is herkenbaar voor de ouderen, heeft hetzelfde effect op hun eiwitspiegel omdat ze dit helemaal opeten en is vele malen goedkoper,’ motiveert Schoonus zijn originele manier van denken.
Als hij in 2007 overstapt naar Stichting Sint Jozefoord voelt hij zich direct thuis. De instelling heeft alle diensten in eigen beheer, bijvoorbeeld: hoveniers, klusjesmannen en schilders. Op deze manier alles in huis hebben past bij Johan. Aanvankelijk werkt hij als Facilitair Manager. Mede door zijn deeltijdopleiding Real Estate groeit hij door naar Manager Vastgoed van de locatie. Zijn afstudeeronderzoek zet de vraag centraal hoe Sint Jozefoord hun vastgoed kan ontwikkelen: ‘kunnen we het beste blijven huren of aankopen en herontwikkelen,’ vertelt Schoonus over zijn onderwerp. Uiteindelijk wordt het onderzoek omgezet in een concreet vastgoedplan. De ontwikkeling behelst de realisatie van een nieuw aangrenzend gebouw en de renovatie van het bestaande pand.
Iedereen wordt gehoord
‘Toen ik nog in de keuken stond was ik verbaasd dat ingrijpende keuzes hoog in het bestuur werden gemaakt, maar je die bestuurders nooit zag, laat staan dat zij ons om hulp zouden vragen,’ blikt Johan terug. Met deze ervaring in het achterhoofd kiest Schoonus voor een andere aanpak. ‘Om de wensen in kaart te brengen ben ik met alle betrokkenen in gesprek gegaan, van de schoonmakers en tuinmannen tot de verzorgers en uiteraard de ouderen,’ vertelt Schoonus.
Hij doet zijn best om mensen in hun kracht te zetten. ‘Ik ben bedrijfsmatiger, andere specialisten kijken naar de zorgkant, met de gezamenlijke expertise kan je samen een dergelijk project veel beter realiseren,’ reflecteert Johan. ‘Ik ben altijd op zoek naar manieren hoe processen beter en efficiënter kunnen, ik behaal die doelen door met iedereen te praten,’ vertelt Johan over zijn werkwijze. ‘Twijfel je waar de vuilnisbakken moeten komen, betrek de schoonmaker, hij of zij loopt iedere dag met die zakken en kent de knelpunten,’ licht Johan toe.
‘80% van de kosten in zorg is personeel.’
Woonkamers tegenover elkaar
Een belangrijk thema in de ontwikkeling van de nieuwbouw is het samenbrengen van de ouderen. ‘De Nederlandse norm is dat kamers 45m2 zijn, wij hebben de ruimtes heel bewust 28m2 groot gemaakt,’ vertelt Johan. Het geld dat de organisatie hiermee bespaard is geïnvesteerd in (grotere) gemeenschappelijke ruimtes. ‘Zo stimuleren we juist dat ouderen niet op hun kamer blijven zitten, maar elkaar ontmoeten,’ vervolgt Schoonus.
Een ander voorbeeld van een doordachte keuze is de manier hoe de woonkamers zijn gesitueerd. ‘In één woongroep wonen acht ouderen, zij hebben een eigen kamer en gemeenschappelijke woonkamer,’ vertelt Johan. De woongroepen zijn aan elkaar geschakeld doormiddel van de woonkamers. ‘Op deze manier kan in de avonden één verzorger toezicht houden op beide woongroepen,’ motiveert de vastgoedmanager, ‘in een sector waar 80% van de kosten in personeel zitten, zijn dit enorme kostenbesparingen.’ Voor het buitengevoel zit aan de woonkamers een serre gekoppeld met openslaande deuren.
Waardige zorgwoningen
Een ander mooi idee is de referenties die worden aangebracht door Johan voor (beginnende) dementie. ‘Alle bewoners hebben een eigen unieke voordeur,’ licht hij toe, ‘daarnaast staan er bankjes en planten, zodat ze een duidelijk ijkpunt hebben waar zij wonen of naartoe moeten.’ Schoonus blikt trots terug op dit bouwproject, los van de doordachte keuzes denkt hij ook doorlopend aan de kostenbesparingen. ‘Het is een feit dat wie prettig woont en zich fijn voelt, minder zorg nodig heeft,’ vertelt Johan, ‘het is zo ontzettend belangrijk dat we goede en waardige zorgwoningen aanbieden in Nederland.’
Nadat de nieuwbouw van 48 appartementen is opgeleverd breekt de volgende fase aan: de renovatie van het bestaande pand met 68 appartementen. ‘De sfeer en logistiek waren goed, dus we hebben het niet gesloopt,’ vertelt Johan, ‘allereerst is het gebouw duurzaam gemaakt door middel van extra isolatie, zonnepanelen en het overschakelen van gas naar elektriciteit.’ Het plan voor de verdere ontwikkeling heeft Schoonus afgemaakt, de realisatie is nog bezig.
‘Kantoor in een verzorgingstehuis op de begane grond, wie verzint dat? Daar horen ouderen te zitten!’
Nog een keer opnieuw beginnen
‘Ik ben 55 en realiseerde mij begin dit jaar dat ik de uitdaging nog wel een keer aan wil gaan,’ vertelt de bevlogen vastgoedontwikkelaar. Hij gooit het roer om en solliciteert bij Stichting Vughterstede. Op deze zorglocatie is geen langetermijn vastgoedvisie, maar een ontwikkeling op vastgoedgebied is wel gewenst. Johan geeft als voorbeeld; ‘ik praat hier nu vanuit mijn kantoor op de begane grond van het pand.’ Het kwartje valt niet direct dus hij vervolgt: ‘hier horen natuurlijk ouderen te wonen die naar buiten kunnen lopen, wie verzint het om kantoren op de beste locatie in een pand te bouwen?’
Net zoals bij zijn vorige grote zorgvastgoed ontwikkeling is Johan nu druk met het inventariseren van de mogelijkheden en wensen van de betrokkenen. Hij sluit niets uit en denkt ook buiten de gebaande paden. ‘Er staan hier in de buurt een karakteristieke school en mooie kerk leeg, hoe mooi zou het zijn als je daar iets zou kunnen ontwikkelen,’ fantaseert Johan. Daarnaast is er ook een school die zoekt naar nieuwbouw. ‘Het zou bijzonder zijn als je dat kan combineren: een school, woningen voor ouderen en een verpleegwoongroep bij elkaar in de buurt,’ vertelt Johan, ‘mensen willen niet in een verpleeghuis wonen, maar verpleegd worden in een leuke woning.’ Als iedereen enthousiast is ziet hij begin 2021 nog mogelijkheden om concrete stappen te zetten.
Diederik Samson en het hoofdkantoor van Deloitte
Begin 2019 komt Johan via internet bij VGME terecht. ‘Ik ben al van verschillende netwerkorganisaties lid geweest, maar ik zocht nu specifiek naar een vastgoedorganisatie,’ legt hij zijn keuze uit. Ondanks corona is Schoonus al bij behoorlijk wat bijeenkomsten aanwezig geweest. Hij kan zich de Vastgoedsociëteit in het Louwman Museum nog goed herinneren. Onder andere voormalig PvdA-leider Diederik Samson gaf hier een presentatie over duurzaamheid.
‘Ik vind het leuk om op bijzondere locaties te kijken en de verhalen achter de realisatie te horen,’ vertelt Schoonus. Zo was hij ook aanwezig bij de sessie over Gebouwautomatisering in The Edge (hoofdkantoor van Deloitte, red.) in Amsterdam. ‘Dat zijn echt prestigeprojecten met een enorme hal en tientallen vergaderzalen,’ vertelt Johan, ‘vergelijk hun keuzes eens met zorgvastgoed waar iedere vierkante meter telt.’ Hij heeft nog een tip voor de organisatie van VGME. ‘De bijeenkomsten mogen ook wel eens in het zuiden plaatsvinden, wat dichter bij Vught in de buurt,’ zegt Johan lachend.
‘Vergelijk een prestigeproject van een multinational eens met zorgvastgoed waar iedere vierkante meter telt.’
Kerstdiner voor vijftig familieleden
Ondanks dat Johan ruim vijftien jaar ervaring heeft als kok doet hij het op culinair gebied tegenwoordig rustiger aan. ‘Behalve één keer per jaar, op kerstavond organiseer ik normaliter een groot kerstdiner voor de hele familie,’ vertelt Schoonus enthousiast, ‘ik neem dan vier dagen vrij om alles voor te bereiden, er komen dan wel 50 ooms, tantes, neefjes en nichtjes’.
Afgelopen jaar heeft dit diner tot zijn grote spijt natuurlijk niet door kunnen gaan. ‘Het ontbreken van deze bijzondere avond is een groot gemis in onze familie, hutjemutje in onze woonkamer met de borden tegen elkaar geschoven,’ vertelt Johan levendig. Maar volgend jaar als we corona achter ons hebben gelaten, dan staat het diner uiteraard weer rood omrand in de agenda.
Reageer op dit interview, mail Johan op j.schoonus@vughterstede.nl.
Carrière
1983-1984 Hofmeester bij officiersmess in ‘s-Hertogenbosch
1984-1995 Kok en later souschef bij Wooncentrum
De Steffenberg
1995-2007 Chef en later Facilitair Manager bij Stichting
de Wever
2007-2020 Facilitair Manager en later Manager Vastgoed bij
Stichting Sint Jozefoord
2019-heden Eigenaar bij Schoonus Vastgoed & Facilitair Advies
2020-heden Manager Vastgoed en Beheer bij Stichting
Vughterstede
Studie
2001-2004 Opleiding HBO Facility Management aan
Hogeschool Diedenoort Wageningen
2007-2010 Opleiding Master Real Estate (MSc) aan University of Greenwich London
Johan Schoonus (55), woont in Haaren samen met Sandra en heeft een dochter en een zoon. In zijn vrije tijd tuiniert hij graag.
Publicatiedatum: februari 2021
Auteur: Jeroen Wolfs