In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Marcel Klok, aangesloten bij VGME sinds 2015.
Door zijn multidisciplinaire achtergrond en brede ervaring heeft hij de kennis in huis om complexe vraagstukken om te zetten naar praktisch uitvoerbare trajecten. Klok maakt er een sport van om ieders geluid te horen in een ontwikkeling. We spreken met Marcel over zijn filosofie op succesvol ontwikkelen, zijn bijzondere hobby en zijn ‘twee rechterhanden’.
Van de werkvloer tot directie
‘Ik krijg wel eens de vraag of ik een jobhopper ben, ik zie dat zelf helemaal niet zo,’ refereert Marcel aan het begin van het gesprek naar de relatief veel, maar verschillende type werkgevers. ‘Sinds jongs af aan houd ik ervan om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarvan te kunnen leren en andere werkomgevingen en vakdisciplines te verkennen, dat zie je als je naar mijn CV kijkt.’
Dit heeft erin geresulteerd dat Klok veel ervaring op heeft gedaan in het vastgoed, bij de installateur en ICT-leveranciers, maar ook als strategisch adviseur. ‘Ik spreek hierdoor de taal van veel verschillende organisatieonderdelen, van de werkvloer tot directie,’ licht Marcel toe.
Twee rechterhanden
Als zoon van een technische en handige vader is ook Marcel al jong met techniek bezig. Zo sleutelt hij dagenlang aan zijn Kreidler brommer en een kapotte fiets plukt hij bij de buurman zijn grofvuil vandaan, om er nog iets van te kunnen maken. Het niet uit de weg gaan van technische uitdagingen zit er al vroeg in. Na het Atheneum verbaast het niemand dat Marcel meer de praktische kant opzoekt en niet naar de Universiteit maar naar de Technische Hogeschool in Rijswijk gaat.
Naast de technische functies die Klok heeft gehad is hij ook privé regelmatig met klussen bezig. ‘Een badkamer verbouwen, van de riolering en het elektra werk tot tegels snijden. Ik vind het leuk om het zelf te doen,’ vertelt Marcel enthousiast. ‘Schrijf maar op: ik heb twee rechterhanden,’ lacht Klok.
Klok tijdens sollicitatie: ‘wat vinden jullie mij waard?’
Naar de andere kant van de tafel
‘Na mijn studie ging ik aan de slag bij ingenieursbureau Deerns, ik herinner me de zeer uiteenlopende en leerzame projecten nog goed,’ blikt Klok terug. Hij werkte onder meer samen met installateur Imtech, waar hij in 1996 naar overstapt. ‘Ze zochten een accountmanager met degelijke productkennis van techniek en IT, dat zag ik als een mooie volgende uitdaging,’ vertelt Marcel.
Ook al had hij de commerciële ervaring nog niet in huis, zijn sollicitatiegesprek getuigt dat dit er al wel in zat. Tijdens de onderhandeling werd Marcel gevraagd wat hij wilde verdienen. De vraag overviel hem een beetje en hij antwoordde: ‘tja, wat vinden jullie mij waard?’ Na beraad buiten op de gang kwamen de directeur en HRM-manager terug en vertelden Marcel dat hij was aangenomen. In de negen jaar die hij daarna bij installateur Imtech heeft gewerkt, kon hij zijn eerder opgedane vakkennis en adviesvaardigheden aan de kant van de ingenieur perfect inzetten.
Blijven leren
Marcel volgt de opkomst van het internet op de voet. Naast zijn werk, meldt hij zich aan voor de allereerste lichting van de MBA in E-Business aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Ik heb nooit direct iets specifiek met e-commerce gedaan, maar toch heb ik zoveel gehad aan deze opleiding. Met name aan de onderdelen strategie, kennis- en verandermanagement,’ vertelt Klok, ‘ik ben mij meer gaan focussen op softwareapplicaties in gebouwen en daarnaast heb ik op managementgebied de nodige stappen gezet.’ In de jaren daarna bekleed Klok verschillende functies aan de systeemkant binnen vastgoed.
Alle stakeholders betrekken
Eind 2007 komt Klok voor het eerst op het idee dat later zijn onderneming zal worden. Hij heeft door de jaren heen ervaring opgedaan in de installatietechniek, maar ook bij een IT-adviseur. Hierdoor weet Marcel hoe slimme technologie ingezet kan worden in vastgoedontwikkelingen. ‘Een installatieadviseur zit vroeg in het bouwproces,’ vertelt Marcel, ‘maar de IT-adviseur wordt veelal te laat betrokken.’ Dit zet hem aan het denken. ‘Toen heb ik een bekende relatie van mij gebeld: Valstar Simonis, zij waren direct enthousiast over mijn plan,’ zegt de bevlogen Marcel Klok.
Hij krijgt bij Valstar Simonis de tijd om een nieuwe tak op te zetten. Hier komt de focus volledig te liggen op de samenwerking van de stakeholders in een vroeg stadium van het bouwproces. Helaas komt dit innovatieve avontuur met name door de kredietcrisis vroegtijdig ten einde. Het is duidelijk aan hem te merken dat hij hier nog steeds van baalt. Vanwege de crisis waagt Klok niet de stap om nu al voor zichzelf te beginnen. Hij verbreed zijn kennis op het gebied van applicatie- en databasebeheer en maatwerk softwareoplossingen.
In die jaren is VGME ook een welkome toevoeging voor Marcel. Op uitnodiging van Marcel van Liere bezoekt hij een bijeenkomst bij Heijmans. ‘Ik had direct allerlei interessante gesprekken. In de afgelopen vijf jaar heb ik door VGME een breder professioneel netwerk opgebouwd,’ vertelt Marcel. De sessie in Utrecht bij de Koninklijk Nederlandse Munt is Klok altijd bijgebleven. ‘Mooi gebouw om te zien en spannend om een keer binnen geweest te zijn,’ neemt Marcel ons mee, ‘door VGME kom je altijd op bijzondere plekken met interessante lezingen en ontmoet je nieuwe mensen.’
‘Ze hebben mij de opdracht gegund, daar ben ik trots op.’
Mezelf de schuld geven
In 2019 begint hij dan eindelijk voor zichzelf. Klok licht toe: ‘ik ben eigenlijk altijd een ondernemer in een onderneming geweest’. De naam van het Siciliaanse plaatsje Monreale is Klok altijd bijgebleven en zo heeft hij de naam voor zijn bedrijf snel gevonden. ‘Nu kan ik zelf de strategie bepalen, bijsturen indien nodig en mezelf de schuld geven als het niet goed gaat of tegenzit,’ vergelijkt Marcel de stap met vorige werkervaringen.
Om zijn op samenwerking gebaseerde filosofie kracht bij te zetten gebruikt Klok prachtige vergelijkingen. ‘Een voetbalteam wordt ook samen kampioen, daar heb je iedereen bij nodig,’ luidt een van deze uitspraken, ‘mijn trofee is een succesvol, intelligent en duurzaam vastgoedobject. Met daarin productieve en gezonde medewerkers.’ Hij werkt de visie die hij tien jaar geleden heeft opgevat verder uit en gaat met de eerste klanten rond de tafel. ‘Ik vind het een must alle belangen goed in kaart te brengen. Door mijn veelzijdige ervaring begrijp ik de wensen van verschillende afdelingen en kan ik hun input omzetten in een ontwikkelingsplan waar iedereen zich goed bij voelt,’ licht Marcel zijn expertise toe.
Wageningen University & Research
Als we hem vragen naar zijn mooiste opdracht tot nu toe noemt hij direct en trots de ontwikkeling die hij heeft mogen leiden voor Wageningen University & Research. ‘Ze waren op zoek naar een partij om hen te helpen met het maken van een algemeen programma van eisen voor Smart Buildings op de campus,’ vertelt Marcel ruiterlijk, ‘zij hebben mij de opdracht gegund, daar ben ik trots op.’ Het is een fantastische eerste opdracht voor Klok.
Marcel gaat met verschillende afdelingen en stakeholders het gesprek aan; ‘natuurlijk heb ik als regisseur dat plan geschreven, maar met de juiste input uit het veld, hebben we het echt samen gerealiseerd.’ Door uitgebreide research weet Klok de meest relevante functionaliteiten naar voren te brengen in het programma van eisen. Neem bijvoorbeeld een applicatie waarmee je medestudenten kunt vinden of een dashboard dat inzichtelijk maakt welke ruimtes beschikbaar zijn om te studeren, werken of vergaderen. Met sensoren kan ook gemeten worden hoe lang de wachtrij bij de catering is of waar de dichtstbijzijnde printer is. Na deze opdracht wordt Marcel verschillende keren teruggevraagd voor opdrachten inzake de twee lopende nieuwbouwprojecten van de universiteit.
Middeleeuws Draailier
Zijn meest gebruikelijke vrijetijdsbesteding is golfen, waar hij op subtiel aandringen van zijn voormalige werkgever Imtech ooit mee is begonnen. Hij ontmoet daar al jaren zakenrelaties, ook zijn dochters heeft hij tot zijn vreugde aan de balsport gekregen. Het verbaast ons niets dat Marcel verder ook privé graag blijft ontdekken. Hij wijst ons op een Chinees gezegde: ‘als je in een vijver springt en je komt boven, dan weet je wat je kunt verwachten, spring je in een rivier, dan weet je niet waar je boven komt en wat je kunt ontdekken.’ Het inspireert hem om te blijven verkennen: ‘ik ben nog nooit op dezelfde plek op vakantie geweest.’
Tijdens een tv-serie hoorde hij in de achtergrondmuziek een prachtig onbekend instrument. ‘Het bleek een zogeheten draailier te zijn. Een soort mechanische viool, in plaats van een strijkstok draai je een wiel langs de snaren en met de toetsen op het instrument maak ik de noten,’ vertelt Marcel enthousiast. Hij heeft zich er helemaal in verdiept en in Duitsland een exemplaar aangekocht. Nu heeft hij wilde plannen om in een historische stad zoals Leiden of Delft een straatconcert te geven. Zijn bezieling, enthousiasme en openheid zijn inspirerend.
Reageer op dit interview, mail Marcel op marcel@monreale.nl.
Carrière
1990-1995 Projectmanager bij Deerns
1995-2004 Accountmanager bij Imtech
2004-2008 Accountmanager bij Aranea Consult
2008-2010 Manager bij Valstar Simonis
2010-2011 Commercieel Manager bij Trivento
2011-2012 Senior Accountmanager bij Centric
2012-2013 Manager bij GSH
2014-2015 Program Manager bij SPIE
2015-2018 Manager Commercie bij Croonwolter&dros | TBI
2019-heden Eigenaar bij Monreale
Studie
1984-1988 Elektrotechniek - Information Technology aan
De Haagse Hogeschool
2000-2004 MBA in E-Business aan Hogeschool van Amsterdam
Marcel Klok (55) woont in Delft samen met Ingrid. In zijn vrije tijd golft en dineert hij uitgebreid. Daarnaast speelt hij met veel plezier op zijn draailier.
Publicatiedatum: februari 2021
Auteur: Jeroen Wolfs