In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Marco van der Slik, aangesloten bij VGME sinds 2009.
Al ruim 27 jaar is Marco van der Slik actief in vastgoed- en VvE-beheer. De 50-jarige directeur van J&M VvE Beheer en Ævego VvE- en Vastgoedbeheer zet zich actief in voor de professionalisering van de branche. Een belangrijke missie voor Marco, gezien het toenemende aantal Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en beheerders. "Er zijn nogal wat cowboys werkzaam in ons vakgebied. VvE-beheerder is een open beroep, toegankelijk voor iedereen, ongeacht hun expertise. Daarom pleit ik voor een verplichte accreditatie die verder gaat dan alleen het keurmerk binnen de branchevereniging. We moeten ervoor zorgen dat beheerders aan bepaalde basisstandaarden voldoen, zodat de kwaliteit van de branche wordt gewaarborgd en de belangen van VvE's en hun leden worden beschermd."
“Er zijn nogal wat cowboys in ons vakgebied. Ik pleit voor een verplichte accreditatie die verder gaat dan alleen een keurmerk binnen de branchevereniging.”
Kennismaking met VvE-beheer
Marco raakte bekend met VvE-beheer toen hij in 1996 zijn eerste woning kocht. Tijdens een ledenvergadering bood hij aan om zich in te zetten voor de belangen van de bewoners in zijn appartementencomplex, en al snel werd hij voorzitter van het VvE-bestuur. "Ik vond het fascinerend om te zien hoe VvE-beheer in de praktijk verloopt," vertelt Marco. "De verschillende uitdagingen en de diversiteit aan speelvelden spraken me aan. Ik wist meteen: hier wil ik me verder in verdiepen."
In de daaropvolgende jaren werkte Marco in loondienst bij verschillende bedrijven, waar hij zowel aan de kant van de beheerder als aan die van de belegger en eigenaar actief was. Tussen 2005 en 2012 was hij interimmanager, en voerde hij opdrachten uit voor verschillende woningcorporaties, commerciële vastgoedorganisaties en VvE-beheerders. Hoewel die tijd hem een berg aan ervaring opleverde en hij de ins en outs van de branche leerde kennen, begon het na een aantal jaar te kriebelen. "Tijdens mijn periode als interimmanager heb ik een hoop geleerd," vertelt hij. "Maar ik wilde mezelf verder ontwikkelen. En met een gezin met opgroeiende kinderen, begon ik behoefte te voelen aan stabiliteit en een meer honkvast bestaan.”
Bedrijfsovername
In 2012 kreeg Marco de kans om samen met een investeerder de VvE-beheerder J&M over te nemen, en hij pakte die mogelijkheid met beide handen aan. "Ik was onder de indruk van de werkwijze van het bedrijf. En het feit dat J&M zo dichtbij mijn huis zit, maakte het extra aantrekkelijk," vertelt hij. Onder zijn leiding heeft J&M de afgelopen jaren flinke stappen gezet. "In 2015 hebben we twee nieuwe vennootschappen opgericht: een voor technisch beheer en een om verzekeringen aan te bieden aan onze klanten, waarvoor we een volledige AFM-vergunning hebben gekregen. Het jaar daarop namen we de Leidse vestiging van VvE-beheerder Ævego over. En na enkele jaren wilde de directeur van Ævego ook afstand doen van de vestiging in Arnhem, wat uiteindelijk resulteerde in de volledige overname van Ævego door J&M Beheer in 2023 . We werken nu in totaal met zo'n 50 collega’s," licht Marco toe.
“Voor mij draait een gezonde bedrijfsvoering ook over het stimuleren van een werkcultuur waar mensen graag deel van uitmaken.”
Gezonde bedrijfsvoering
Het creëren van een veilige en prettige werkplek is een belangrijke drijfveer voor Marco. Hij benadrukt: "Voor mij draait een gezonde bedrijfsvoering niet alleen om geld verdienen, maar ook over het stimuleren van een werkcultuur waar mensen graag deel van uitmaken. Dat betekent dat ik altijd probeer een balans te vinden tussen duidelijk zijn, beslissingen nemen om vooruit te komen en ruimte geven aan input van collega's. Helemaal na een overname is dat belangrijk. Ik ben geen voorstander van de 'botte bijl'-aanpak. Liever bewandel ik een geleidelijker pad, met veranderingen die dan misschien wat langzamer gaan, maar waarbij we als team samenwerken en medewerkers betrekken bij die veranderingen."
Menselijke maat in een digitale wereld
Voor Marco staat het behouden van die menselijke maat centraal, zowel binnen zijn eigen bedrijf als in een bredere context. Hij ziet duidelijk hoe de opkomst van digitalisering en AI de manier waarop we werken flink verandert. Hij deelt: "Een tijdje geleden had ik gedoe met het AI-programma van een bank. Het keurde iets af dat eigenlijk prima in orde was. Omdat ik te maken had met een computer en niet met een mens, kwam ik er niet doorheen. Dat frustreert me. Ik vind het belangrijk dat we de voordelen van digitalisering omarmen, maar tegelijkertijd moeten we ons bewust blijven van de kracht van menselijk contact. Ik hoop dat de maatschappij menselijk blijft. Technologie is een geweldig hulpmiddel, maar juist in deze tijd zijn menselijke relaties belangrijk. Het draait niet alleen maar om efficiëntie en innovatie. Dit geldt voor de interactie met onze klanten, maar ook voor de onderlinge relaties tussen collega's en onze verbinding met de buitenwereld."
“Ik hoop dat de maatschappij menselijk blijft.”
Kennis delen
Als jonge ondernemer heeft Marco veel gehad aan de steun en wijsheid van meer ervaren collega's. Nu, geïnspireerd door hun mentorship, maakt hij graag tijd vrij om jonge ondernemers te adviseren en met hen te sparren. Hij gelooft in het doorgeven van de adviezen die hij zelf heeft gekregen: "Ik ben zelf vaak geholpen, dus wil ik andere ondernemers ook graag helpen. Even spiegelen en samen kijken naar de uitdagingen die er spelen en de kansen die er liggen," legt hij uit.
Een waardevolle les die hij jaren geleden van een inmiddels gepensioneerde ondernemer kreeg, heeft Marco altijd onthouden. Hij vertelt: "Ik stond voor een stevige uitdaging en die man gaf me het advies: 'Beter een einde met pijn dan pijn zonder einde'. Wat hij daarmee bedoelde was: als iets niet werkt, kun je beter de stekker eruit trekken dan maar ongelukkig door blijven ploeteren. Die uitspraak heeft me vaak geholpen bij het nemen van lastige beslissingen, dus deel ik 'm graag met de volgende generatie."
Het delen van kennis doet Marco ook voor opleidingsinstituut Kjenning. Zo’n 20 dagen per jaar geeft hij trainingen op het gebied van VvE-beheer en hij is er enthousiast over. "Ik vind het geweldig om te doen," zegt hij, "omdat ik mijn expertise op het gebied van VvE-beheer graag wil delen en wil bijdragen aan het opleiden van meer gekwalificeerde mensen in ons vakgebied."
“Beter een einde met pijn dan pijn zonder einde.”
Politieke lobby voor betere regulering
Daarnaast is Marco bestuursadviseur bij de branchevereniging VvE Beheerders (BVVB). Samen met de vereniging voert hij al jarenlang een politieke lobby om van VvE-beheer een beschermd beroep te maken. Hij benadrukt het belang van overheidsingrijpen: "Soms lees je in de krant over VvE-beheerders die er met het geld van hun klanten vandoor zijn gegaan. Dat kán gewoon niet. Als branchevereniging hebben we ideeën om dit aan te pakken, maar we hebben politieke steun nodig om maatregelen door te voeren. Hoewel zelfregulering nuttig is, vinden we dat de overheid meer controle moet uitoefenen. Banken, verzekeringsmaatschappijen en accountants worden gecontroleerd, dus waarom VvE-beheerders niet? Een bedrijf dat veel geld voor klanten beheert, moet verantwoording afleggen."
Hij voegt eraan toe: "Ik vind het belangrijk om iets bij te dragen aan de maatschappij, vooral in mijn vakgebied waar sommige bedrijven de boel niet goed regelen. Het is eigenlijk belachelijk dat je morgen VvE-beheerder kunt worden, zelfs zonder enige kennis van zaken. En een keurmerk zou verplicht moeten zijn. Als je lid bent van de branchevereniging, moet je een keurmerk hebben. Maar het is niet verplicht om lid te zijn, waardoor er nog steeds veel VvE-beheerders zijn die zonder keurmerk werken. We willen een minimaal kwaliteitsniveau waarborgen, en daar hebben we de politiek voor nodig."
“Banken, verzekeringsmaatschappijen en accountants worden gecontroleerd, dus waarom VvE-beheerders niet?”
Balans tussen werk en ontspanning
Naast zijn werk en zijn politieke inspanningen neemt Marco af en toe de tijd voor wat hij noemt "rustige hobby's". Hij ontspant door te lezen en te wandelen, en jaarlijks geniet hij samen met zijn familie van een vakantie in Zuid-Limburg. Ook is hij actief betrokken bij de Protestantse kerk en maakt hij graag tochtjes met zijn oude cabrio. Het luisteren naar poprockmuziek en het bijwonen van concerten behoren ook tot zijn favoriete bezigheden. "Onlangs ben ik met een groep oude vrienden naar een concert van de Simple Minds geweest. Dat was echt genieten. Mijn zoon was er ook bij en trok het gemiddelde leeftijdsniveau flink naar beneden," vertelt hij lachend. Hij voegt eraan toe: "Mijn hobby's helpen me om een balans te vinden tussen werk en ontspanning, waardoor ik fris en gemotiveerd blijf."
De afgelopen jaren waren voor Marco behoorlijk hectisch vanwege de bedrijfsovername, en hij kijkt dan ook uit naar een periode waarin hij wat meer tijd heeft voor zijn hobby's. Maar ook met dit vooruitzicht blijft zijn wil om zich in te zetten voor een betere VvE-beheerbranche onverminderd sterk. "Ik blijf Den Haag aansporen, net zo lang tot die maatregelen die we nodig hebben om de branche verder te professionaliseren er zijn," zegt hij vastberaden.
“Onlangs ben ik met een groep oude vrienden naar een concert van de Simple Minds geweest. Dat was echt genieten.”
Wil je reageren op dit interview? Stuur dan een e-mail naar events@vgme.nlhttp://events@vgme.nl of neem direct contact op met Marco via mvds@vvebeheer.nl.
Carrière
2006 - 2012 | Directeur Van der Slik Consultancy BV |
2012 - heden | Directeur J&M Beheer BV |
2014 - 2023 | Bestuurder BVVB |
2015 - heden | Directeur J&M Verzekeringen BV |
2015 - heden | Directeur J&M Bouwkundig Advies BV |
2012 - heden | Directeur Jolena BV |
2021 - heden | Trainer Kjenning |
2023 - heden | Directeur Ævego VvE- & Vastgoedbeheer BV |
2023 - heden | Bestuursadviseur BVVB |
Studie
2008-2009 | Haagse Hogeschool, Vastgoedmanagement |
2021 | Lindenhaeghe WFT basis, schade particulier en zakelijk |
Diverse trainingen en leergangen |
Auteur: Tessa van Leeuwen
Foto: Hans Tak
© VGME, november 2024