Interview met Nellie Rietkerk: van kraamhulp naar vastgoedmanager

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Nellie Rietkerk, aangesloten bij VGME sinds 2007.

Een voormalige watertoren uit 1915 is het decor van ons gesprek. De herontwikkeling van dit indrukwekkende Rijksmonument naar een kantoor was een instrument om het bedrijf in een klap op de kaart te zetten. We praten met Nellie over haar carrièrepad van zorg naar stenen, de onvergetelijke kennismaking met Leen Hoogvliet en de energie die hun veelzijdige vastgoedontwikkelingen haar geven.

Koeien en huisjes melken
Nellie komt uit een groot boerengezin van zes kinderen. Haar jeugd bracht ze grotendeels buiten door op de melkveehouderij van haar ouders aan de rand van Leiden. ‘Als we nog een generatie terugkijken, zou daar de herkomst van mijn vastgoedinteresse kunnen liggen,’ blikt de boerendochter terug. Terwijl haar opa de koeien melkte, was haar oma een ware huisjesmelker. ‘Behoorlijk vooruitstrevend voor die tijd, mijn grootvader was een echte boer en zijn vrouw deed de administratie. De opbrengsten uit de boerderij en de deur-tot-deur-melkhandel investeerde ze in panden,’ vertelt ze. 

Na haar VMBO werkte Nellie vijf jaar als kraamhulp. ‘Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe dun het lijntje tussen geluk en verdriet is,’ blikt ze terug, ‘natuurlijk veel gelukkige mensen meegemaakt, maar vooral de zorg na de geboorte van een ziek of overleden kindje zal ik nooit vergeten. Het vroeg om adaptief vermogen.’ Het verzorgen van mensen, aan kunnen passen aan diverse situaties en dat zo optimaal mogelijk maken zit in de aderen van Nellie, vaardigheden die zij nog dagelijks gebruikt.

Na de kraamverzorging stapt ze over naar de psychiatrie, aan de vooravond van grote reorganisaties en transities. ‘Door fusies werden tal van zorgvoorzieningen gecentraliseerd,’ neemt Nellie ons mee terug naar deze onzekere tijd. Rond de eeuwwisseling werd ze Hoofd Administratie bij het Centrum voor Ouderenpsychiatrie binnen de Rhijngeest Groep. ‘Het was best schakelen om iedereen na weer een fusietraject mee te krijgen. Neem de  automatisering; er werkten nog verschillende afdelingen met een potlood en een gummetje,’ vertelt Nellie over de digitalisering waar ook haar organisatie mee te maken had.  

‘Meneer Hoogvliet, ik vind uw andere bril mooier!’

Geen jaknikker
Na haar tijd in de zorg is Nellie  zoekend naar een nieuwe uitdaging. Tijdens een bijbaantje ontmoet ze toevallig Leen Hoogvliet, de oprichter van supermarktketen Hoogvliet. ‘Ik had geen idee wie hij was, maar hij was directeur, dus ik dacht laat ik maar zo goed mogelijk voor de dag komen. Hij gaf nauwelijks een reactie toen ik mij enthousiast presenteerde en zei oriënterende te zijn. Het verraste mij dan ook dat hij mij een visitekaartje gaf voor hij vertrok.’ Op het kaartje stond een niet recente foto van destijds zestiger Hoogvliet, die brildragend is, met op de foto met een even niet-recent montuur. Rietkerk reageert zo rechtdoorzee als zij is: ‘nou meneer Hoogvliet, ik vind de bril die u nu op hebt  mooier.’

Het ijs was direct gebroken en de chemie was geboren: Nellie werd uitgenodigd voor een kennismaking. ‘Dat ging alleen maar over persoonlijkheid en niet over vaardigheden,’ schetst ze. Tijdens een derde gesprek, dit keer met de heer Hoogvliet zelf, stelt hij haar een lastige vraag. ‘Het antwoord beviel hem blijkbaar niet want hij herhaalde zichzelf op precies dezelfde toon, waar ik enigszins bijdehand exact hetzelfde op reageerde,’ vervolgt Rietkerk. Het staat voor haar symbool voor hoe hij is en dat hij nooit op zoek is naar jaknikkers, ze markeert: ‘ dan zit je bij mij goed.’ 

Pionieren
Voor de historie van haar huidige werkgever Hoogvliet Beheer moeten we terug naar 1968, het jaar waarin Leen Hoogvliet de basis legde voor de gelijknamige supermarktketen. Ruim dertig jaar later richtte hij een aparte beheermaatschappij op om het door de jaren groeiende aantal vastgoedactiviteiten onder te brengen. Met daarnaast het doel om deze portefeuille zelfstandig naast de Hoogvliet Supermarkten te laten groeien.

Nellie is betrokken bij de onderneming sinds 2003. Vanuit de oude watertoren in Hazerswoude-Rijndijk bouwen ze aan de beheermaatschappij. ‘Het kantoor was toen veel te groot voor ons kleine team bestaande uit oprichter Leen Hoogvliet, een financieel directeur, en mij. Nu, bijna 20 jaar later, bestaat het team uit negen mensen en breiden we de toren uit middels het aanbouwen van een grote corridor naar de naastgelegen voormalige beheerderswoning. Begin 2023 zal dit in gebruik worden genomen. De PR-waarde van de watertoren heeft zich bewezen; iedereen in het retailvastgoed-wereldje weet inmiddels dat wij in die mooie toren zitten.’

‘Ik was hier ooit de jongste, nu ben ik de oudste’

Vastgoedontwikkelingen
‘Ik was in beginsel verantwoordelijk voor van alles, neem het opzetten van de administratieve organisatie, onze beheerstructuur of de verzekeringspakketten,’ vertelt Nellie over de beginjaren, ‘in een klein bedrijf pak je alles beet, dat vind ik fijn werken.’ In de twee decennia die volgen groeit Hoogvliet Beheer uit tot een volwassen vastgoedmaatschappij, met daarnaast ook nog een eigen investeringsfonds. ‘Toen we begonnen was ik de jongste medewerker, nu de oudste. Onze portefeuille groeit en is divers geworden. Het vastgoed van de meeste van onze 73 supermarkten is in eigendom, hier investeren wij uiteraard in. Dit zijn volwaardige eigen ontwikkelingen of gerealiseerd in samenwerkingsverbanden,’ vertelt Nellie enthousiast, ‘met daarin retail, een parkeergarage en uiteraard woningen. Onze core business is retail, maar je realiseert tegenwoordig geen supermarkt meer zonder ook woonruimte te ontwikkelen.’ 

‘Ieder project heeft wel iets speciaals,’ vertelt Rietkerk,’ zo hebben we aan de Badhuisstraat in Scheveningen tussen bestaande bouw een parkeergarage van twee lagen ontwikkeld. Met op de begane grond een vestiging van Hoogvliet van 1.700m2 en daarboven vijf lagen appartementen. Bouwtechnisch een uitdaging natuurlijk, waar we eerst twee jaar onder de grond ontwikkeld hebben voor we de hoogte in konden.’ Een ander mooi voorbeeld is een recent opgeleverde ontwikkeling in Vlaardingen. ‘Hier ontwikkelden we naast een supermarkt, ook 39 sociale woningen. Hiervoor vonden we in de lokale corporatie Waterweg Wonen een partner,’ licht Nellie het samenwerkingsrecept toe. 

In verschillende ontwikkelingen komt het voor dat Hoogvliet Beheer ook verhuurd aan met Hoogvliet Supermarkten concurrerende bedrijven, zoals Action, Jumbo of Aldi. ‘Concurrerende formules die elkaar toch ook versterken vestigen we graag bij elkaar,’ vertelt Nellie, ‘het was initieel ook het idee van meneer Hoogvliet achter de oprichting; om de vastgoedportefeuille los van de supermarkten te laten groeien.’

‘Als paardenmeisje keek ik iedere verjaardag verwachtingsvol in de stal of het paard er eindelijk stond.’

Kennis zo breed mogelijk
In 2005 begon ze naast haar werk bij Hoogvliet Beheer aan een opleiding HBO Bedrijfskunde en Vastgoedmanagement. Tijdens die laatste bijscholing hoort Nellie voor het eerst over VGME: ‘ons vak is zo breed, dat daar ook een gevarieerd kennisaanbod bij past, dat vind ik in VGME.’ Een bijeenkomst die zij nog goed kan herinneren zijn bijvoorbeeld Vastgoed & Veiligheid in 2015. ‘Hier stond centraal wie er in een huurconstructie precies voor wat verantwoordelijk is, ontzettend relevant thema,’ motiveert Nellie. Maar ook thema’s als vastgoedbeheer, vergroting van waarde, duurzaamheid en circulariteit. ‘Hoe mooi zou het zijn als beschikbare duurzame materialen leidend worden in de tekening van een architect,’ ze geniet ervan om te filosoferen over dergelijke vraagstukken.

In het weekend en aan de randen van haar werkdag is Nellie buiten met haar paard Spirit. ‘Goed zijn voor dieren, dat heb ik overgehouden aan mijn jeugdjaren op de boerderij,’ blikt Nellie terug, ‘als echt paardenmeisje keek ik iedere verjaardag verwachtingsvol in de stal of de viervoeter er eindelijk stond.’ Helaas is dat er nooit gekomen, maar heeft zij nu wel een eigen paard. Daarnaast reist en leest Nellie graag en gaat ze een uitdaging niet uit de weg. ‘Ik heb de afgelopen tijd zelf mijn huis opgeknapt. Je ziet mij geen complete badkamer verbouwen, maar wat haalbaar lijkt, doe ik met hulp van YouTube of advies van anderen graag zelf!’ Zo blijft de 54-jarige bevlogen vastgoedmanager zich verbreden.

Reageer op dit interview, mail Nellie op rietkerk@hoogvlietbeheer.nl.

Nellie Rietkerk RVGME (54) woont in Leiden. In haar vrije tijd is ze met haar paard bezig en reist ze graag.

Carrière

1988-1993 Kraamverzorgster in regio Leiden
1994-1995 PR-medewerker bij Quadri Nederland
1995-2000 Receptioniste/teamsecretaresse bij Riagg
2000-2003 Hoofd Administratie bij Rhijngeest Groep
2003-2021 Diverse rollen bij Hoogvliet Beheer BV
2021-heden Vastgoedmanager bij Hoogvliet Beheer BV

Studie

2005-2008   HBO Bedrijfskunde en HBO Vastgoedmanagement

Auteur: Jeroen Wolfs
Fotografie: Marielle van Opbergen 

© VGME, maart 2023

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top