Interview met Richard Altepost: ‘Van alleen cijfertjes word ik niet gelukkig, er moet ook echt iets staan.’

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag spreken we Richard Altepost, aangesloten bij VGME sinds 2005.

Al jaren woont Richard in Amsterdam, de stad waar het nooit saai is op het gebied van vastgoedontwikkeling. Dat hij betrokken is bij de complete campusvernieuwing van de VU, maakt van zijn baan als controller vastgoedprojecten dan ook een functie waarin hij zijn ‘projectmatige ei’ kwijt kan.

Van het platteland naar de stad
Richard groeide op in Enschede, in de regio Twente. ‘Fijn om ook die omgeving te kennen, in plaats van alleen het drukke Amsterdam, maar ik wil er nog niet naar terug,’ aldus Richard. Het gezin Altepost heeft Indische wortels, waarbij Richards grootouders naar Nederland kwamen na de dekolonisatie van Nederland-Indië. Zijn vader was werkzaam in een machinefabriek en besefte zich al vroeg dat een goede opleiding belangrijk was. 

‘Als kind was ik zeer geïnteresseerd in geschiedenis’

Richard en zijn broer werden dan ook gestimuleerd om hun best te doen op school. ‘Als kind was ik zeer geïnteresseerd in geschiedenis, en die boeken las ik echt voor mijn plezier. Geschiedenisleraar worden leek me niks, want dat bood weinig doorgroeimogelijkheden. Daarom ben ik Bestuurskunde en Bedrijfseconomie gaan studeren, waarbij ik mij kon focussen op procesmatig werken,’ zo vertelt Richard. 

Na zijn studies, aan het einde van de jaren tachtig, riep de dienstplicht. Richard werkte bij defensie, bij de uitgifte van hardware en software. ‘Daar kan je je nu helemaal niets bij voorstellen. Internet stond nog in de kinderschoenen en op de computers die er waren kon je bijna niets. Je gebruikte het voor spreadsheets of als tekstverwerker en dat was het wel. Bij defensie werden die systemen bijvoorbeeld gebruikt om de roosters te maken, maar uiteraard moest alles goed beveiligd worden,’ zo zegt Richard. Niet te vergelijken met de complexe berekeningen die vandaag de dag worden gemaakt op de computer die zich in zijn kantoor van de VU Amsterdam bevindt.

‘Internet stond nog in de kinderschoenen, op die computers kon je bijna niets’

In het OV
Na zijn dienstplicht ging Richard aan de slag bij HTM en daarna bij GVB. Bij beide werkgevers hield hij zich vooral bezig met de bedrijfskundige kant, maar bij GVB kwam hij op een project terecht waarbij renovatie en vastgoedontwikkeling aan bod kwam: ‘Er moest een aantal remises gerenoveerd worden, evenals een busstalling en er stond een verhuizing van het hoofdkantoor op de agenda.’ Toen werd het volgens Richard tijd om zich te verdiepen in vastgoedontwikkeling; ‘als je mij in mijn jeugd had verteld dat ik later in het vastgoed zou werken, had ik dat nooit geloofd. In 2005 ben ik gestart met de opleiding RVGM, zodat ik vakinhoudelijke kennis op kon doen, naast mijn financieel economische en bedrijfskundige werkzaamheden,’ aldus Richard. 

De combinatie van vastgoed en bedrijfseconomische kennis bleek een schot in de roos, want sindsdien houdt Richard zich intensief bezig met vastgoed. Eerst binnen GVB en nu al sinds 2009 bij de VU Amsterdam. ‘Het mooie aan deze branche is dat je niet alleen maar zaken berekent op papier, maar dat er ook echt een eindresultaat is, iets tasbaars. Een gebouw dat je met een groot team hebt gerealiseerd. Je werkt echt naar iets toe en dat maakt het zoveel leuker dan alleen cijfertjes op papier,’ volgens Richard.

‘Het mooie aan deze branche is dat ook echt eindresultaat ziet.’

Voor wat hoort wat 
Op dit moment werkt Richard bij de VU bij de directie Facilitaire Campus Organisatie als controller vastgoedprojecten. De gehele campus is vernieuwd, een gigantisch programma dat al loopt sinds 2006. Richard is betrokken bij verschillende projecten, zoals renovatie, nieuwbouw, nieuwe installatie voor energiebedrijf, tijdelijke panden, inrichting openbare ruimte en de sloop van een onderwijspand van ruim 100.000 vierkante meter. ‘Samen met een team ben ik elke dag bezig om alles in goede banen te leiden. Soms moet je wat opofferen, zo komen er voetbalvelden in plaats van ons Wiskunde & Natuurkunde pand, wat op een andere locatie weer compleet nieuw wordt gebouwd. Voor wat hoort wat, zullen we maar zeggen,’ lacht Richard. 

In zijn werk balanceert hij tussen twee werelden. Die van de hoogleraar, zonder kennis van vastgoed, en die van de gemeente Amsterdam. ‘De gemeente wil de Zuidas graag ontwikkelen tot een modern zakelijk gebied met aantrekkingskracht op internationale bedrijven, zodat zij zich daar vestigen. Aan de andere kant willen de faculteiten en het bestuur van de VU een optimale campus, waar zowel Nederlandse, als internationale studenten graag willen studeren,’ legt Richard uit.

‘Als je mij in mijn jeugd had verteld dat ik later in het vastgoed zou werken, had ik dat nooit geloofd.’

Werk en privé
Niet alleen voor zijn werk, maar ook privé bemoeit Richard zich graag met vastgoedontwikkeling. Zo is hij VvE bestuurslid van De Loodsen in Amsterdam, dat bestaat uit zes torens, openbare ruimte en een parkeergarage. Hij woont er zelf en zet zich graag in voor het pand en de omgeving; ‘ik heb kennis van zaken dankzij mijn werk, dus voor mij is het eenvoudiger dan voor iemand die in een totaal andere branche werkzaam is. Het is voor mij belangrijk om aandacht te besteden aan onderhoud, ook om je eigen huis goed te houden. Ik houd me bezig met vraagstukken zoals wel of niet gasloos gaan en welke investeringen nodig zijn. Het kost best veel tijd en energie en je hebt soms ook te maken met onvrede onder de bewoners, maar over het algemeen krijg ik er positieve energie van,’ zegt Richard. 

Op de fiets door Amsterdam
Wonen en werken in Amsterdam bevalt Richard goed. Hij fietst elke dag acht kilometer naar zijn werk en denkt er niet aan om te verhuizen. Zijn tennismaatje is onlangs naar Limburg verhuisd, vanwege de liefde en omdat de huizen daar nog betaalbaar zijn, maar Richard verkiest de reuring van Amsterdam boven de stilte. Zo ziet hij dagelijks met eigen ogen wat er in de stad gebeurt op het gebied van vastgoedontwikkeling en draaien de raderen op volle toeren. Ook al had hij vroeger nooit gedacht dat hij in het vastgoed zou werken, toch is het zijn passie (en ook een beetje zijn leven) geworden.

Reageer op dit interview, mail Richard op raltepost@gmail.com.

Richard Altepost (59) woont in Amsterdam. Zijn vrije tijd besteedt hij graag aan koken (het familierecept van de Indische rijsttafel is favoriet), fitness en tennis.

Carrière

1988-1989 Landmachtchef bij Ministerie van Defensie
1990-1993 Financiële & Economische Zaken bij HTM
1994-1998 Controller Ondersteuning Vervoer bij HTM
1998-2000 Coördinator Inkomsten bij GVB
2000-2008 Controller Vastgoed & Faciliteiten bij GVB
2008-2009 Afdelingscontroller bij Gemeente Amsterdam
2009-heden Controller Vastgoedprojecten bij VU Amsterdam

Studie

1984-1988 HBO Bestuurs­kunde bij Saxion
1992-1994 Post HBO Bedrijfseconomie bij ISW
1994-1995 Post HBO Controller bij Haagse Hogeschool
1996-2001 Bestuurskunde bij Rijksuniversiteit Leiden
2005-2006 Post HBO Vastgoedmanagement bij Haagse Hogeschool
2013-2014 Post WO: Registered Project Controller
2018-2018 Cursus Risicomanagement vastgoedprojecten

Auteur: Conny Troost
Fotografie: Marielle van Opbergen 

© VGME, mei 2023

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top