In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we in een dubbelinterview met Sam Spendel en Menno Elzinga, beiden aangesloten bij VGME sinds begin 2022.
Aan de keukentafel in Menno zijn ouderlijk huis bedachten de toentertijd wat onrustige jeugdvrienden tientallen bedrijfsideetjes. Tien jaar later is die bewuste tafel het eerste bureau van hun succesvolle onderneming. We praten met Sam en Menno over trots en de kick van ondernemen, de kansen van duurzaamheid en hoe je vrienden blijft als zakenpartners.
Met de paplepel
Ze groeiden een straat achter elkaar op, maar pas in het eerste jaar van het Haags Montessori Lyceum komen de twee elkaar tegen. ‘En we zaten regelmatig samen op de gang als we er weer eens uit waren gestuurd,’ zegt Menno. De lijst met overeenkomsten is lang; ze zijn vrijwel even oud, groeiden beiden op in de Hofstad, kennen beiden een rebelse periode in hun puberteit, komen uit families met een vastgoedachtergrond en zowel Menno als Sam hebben een inspirerend breed interesseveld.
Sam was een stuiterbal in zijn puberteit. Rond zijn zestiende is hij kritischer gaan nadenken over zijn houding, uitstraling en ambities. ‘Ik bevroeg mijzelf hele basale levensvragen en in het verlengde daarvan zocht ik ook een studie. Dit werd Ruimtelijke Ontwikkeling bij De Haagse Hogeschool,’ vertelt Sam. Voor de herkomst van zijn interesse in vastgoed moeten we een generatie terug. ‘Mijn vader heeft 40 jaar bij de Gemeente Den Haag gewerkt, hij stond bekend als dé betonspecialist. Hij bestookte ons altijd met bevlogen verhalen over bouwwerken en architectuur. In zijn carrière ontwikkelde hij vele garages, tunnels en andere specialistische bouwwerken. Zijn paradepaardje is de volautomatische autogarage aan de Noordwal. Gelegen onder een gracht, die na de bouw weer volledig is teruggelegd.’
‘Koelbox met zonnepaneel voor een koud biertje op het strand’
Solarbox, Fixie en een pizzeria
De gedrevenheid van het duo zat er op jonge leeftijd in. ‘Aan de keukentafel verzonnen we verschillende ondernemingen’ neemt Menno ons terug. ‘De eerste was de Solarbox, een koelbox met een zonnepaneeltje erop voor een koud biertje op het strand. Maar dit idee ‘strandde’ al snel vanwege praktische bezwaren’ glimlacht Sam. Het is illustratief voor hoe creatief ze waren.
‘Serieuzer was het opknappen en doorverkopen van racefietsen, zogeheten Fixie’s. We zochten op Marktplaats en letterlijk op straat naar wrakken en knapten deze vervolgens volledig op,’ vertelt Sam. Een ander idee dat concreet is geworden kwam uit de hoek van Menno. Hij kreeg een pizzeria ter overname aangeboden, het was direct duidelijk dat hij dit met Sam zou gaan doen. ‘In Den Haag waren er toentertijd enkel klassieke pizzeria’s,’ schetst Sam, ‘ons idee was een trendy pizzarestaurant, wat je momenteel veel tegenkomt in het straatbeeld.’ Het tweetal koos er uiteindelijk toch voor om het restaurant niet door te zetten en te gaan studeren.
1000 interesses
‘Mijn belangstelling is altijd al breed geweest, van geneeskunde tot economie en van planologie tot vastgoed,’ schetst Menno. Hij is de neef van VGME-prominent Rob Sprenkels, mede door hem was ik op jonge leeftijd al geïnteresseerd in vastgoed. Hetgeen dat hij studeerde aan Hogeschool Rotterdam. Zijn oom brengt hem in contact met Robbert Geerlings (voorzitter VGME, red.) wanneer hij op zoek is naar een stage. ‘Onder de vleugels van Atrium kreeg ik de ruimte om mij te ontwikkelen, een hele leuke tijd,’ kijkt Menno terug.
Na zijn stage wordt hij gevraagd om een volwaardige duurzaamheidsafdeling op te zetten, als aparte tak van de Haagse vastgoedbeheerder. ‘Ik zocht een aanvulling van een specialist die echt alles wist over verduurzaming,’ blikt Menno terug. Sam werkte op dat moment bij Praeter, een duurzaamheids-adviesbureau voor bedrijfsmatig vastgoed. Samen hebben ze bij Atrium een specialistische afdeling opgezet. Het was onvermijdelijk dat de goede vrienden, na alle vindingrijke ondernemersideeën uit hun jeugd, vervolgens echt samen gingen werken. Hun eerste bedrijf is opgericht op 1 januari 2022.
Hun onderneming genaamd Energiek richt zich op de verduurzaming van drie verschillende markten: utiliteit, VvE’s en de particuliere markt. Alle drie hebben ze een verschillende aanpak nodig, juist dit is een specialiteit van het duo. Sam schetst de verschillen: ‘bij bedrijfsmatig vastgoed heb je te maken met één eigenaar die de verduurzaming en besparing commercieel bekijkt en het snelst overtuigd is. In VvE’s heeft iedereen verschillende belangen, het vraagt meer wendbaarheid in onze benadering. Bij particulieren moet over het algemeen het meeste uitgelegd worden. Waar anderen partijen soms afhaken, zien wij juist de uitdaging om het voor iedereen hapklaar te maken, ongeacht het kennisniveau. We begeleiden deze processen extra intensief om ook hen mee te krijgen.’
Wind in de rug
De wereldwijde noodzaak en daarbij horende zeer ambitieuze klimaatambities zijn wind in de rug van de jonge ondernemers. ‘Aanvankelijk was het de landelijke ambitie dat in 2023 alle kantoren in Nederland label C moeten hebben,’ vertelt Menno, ‘maar de overheid heeft zelf nog ruim 250 gebouwen1 die niet aan die norm voldoen, dus we zijn er nog lang niet’. Door die toenemende urgentie groeit Energiek razendsnel.
Een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van hun advies is een grachtenpand van vijf lagen aan de Keizersgracht in Amsterdam. ‘Vanwege de monumentale status hoeft het pand officieel geen energielabel te hebben, maar onder druk van de huurder wilde de verhuurder toch verduurzamen,’ vertelt Menno. De professionals gaan vakkundig te werk, voeren metingen en berekeningen uit en stellen dan een advies samen. Hij vervolgt: ‘een advies van ons beslaat zonder bijlagen ongeveer 10 kantjes en is altijd behoorlijk visueel, concreet en praktisch uitvoerbaar.’ In dit geval adviseerde Energiek op terreinen als isolatie, klimaat, ventilatie en overige technische toepassingen. Het rapport omvatte in dit geval de investering, besparing en een advies voor de huurverhoging. Ze begeleiden ook de uitvoering zodat de eigenaar ontzorgt wordt en alles volgens plan wordt uitvoert. Tijdens de uitvoering verzamelen zij ook de bewijslast om daadwerkelijk het energielabel toe te mogen kennen.
‘De klant bespaart na duurzaamheidsslag maandelijks meer dan zij aflossen aan de lening van de investering’
‘De Gedempte Burgwal in Den Haag geeft een goed beeld van de veelzijdigheid,’ vertelt Sam. Dit betreft een advies voor een VvE bestaande uit 27 woningen en drie bedrijfsruimtes. ‘In een VvE heb je vrijwel altijd hele verschillende belangen: grootte van het appartement, de verdieping, wel of geen hoek etc. Daarom ontwikkelden we in dit maatwerkadvies 12 types,’ zet Sam uiteen. Om de investering behapbaar te maken adviseert Energiek drie niveaus met oplopende intensiteit van de verduurzaming en bijhorende investering. ‘Deze VvE koos voor de tweede stap en bespaart hiermee maandelijks meer dan dat zij aflossen aan de lening van de investering,’ vertelt Sam. Hij vervolgt: ‘een VvE spaart voor een meerjarig onderhoudsplan, maar vrijwel nooit voor verduurzaming. Om een overheidslening te kunnen krijgen moet een VvE duurzaamheidsadvies inwinnen van een erkend bureau met een certificering.’
De heren beschikken uiteraard over deze zogeheten BRL9500-certificering. Menno is Energieadviseur Woningen en Sam Energieadviseur Utiliteit. De vereisten hiervoor zijn: een grote basiskennis, een vierdaagse cursus, het succesvol afronden van vier toetsen en jaarlijkse bijscholing. Beiden studeren ze nu verder om nog complexere berekeningen te mogen maken. Hiermee kunnen zij in de toekomst ook omgevingsvergunningen aanvragen en betrokken worden bij nieuwbouwprojecten.
Vrienden en zakenpartners
‘Sinds de oprichting op 1 januari 2022 zijn we momenteel met zeven collega’s,’ vertelt Sam. Drie collega’s zijn ouder dan de twee eigenaren. Menno vult aan: ‘natuurlijk is dat spannend, maar het is vooral super leuk. Het geeft een gevoel van trots dat wij salaris betalen waarmee ons personeel eten kan kopen.’ Bij een snel groeiende onderneming horen bedrijfsmatige uitdagingen. Daarom heeft het sympathieke duo zich omgeven met diverse professionals om zich te laten adviseren. Waaronder in HR, finance, marketing en IT. Een van hen is coach Hielke Dijkstra, hij nodigt hen regelmatig uit in Friesland. ‘Hielke helpt ons fantastisch met onder andere de communicatie van Energiek, maar coacht ons ook hoe we goed samen blijven werken, als vrienden en zakenpartners,’ vertelt Menno.
‘Samen weekend weg: telefoons uit en praten over werk verboden’
Onlangs bleef het duo na afloop van zo’n training nog wat langer in Friesland. De ingrediënten: telefoons uit en verboden om over werk te praten. ‘Het gevolg van ondernemen met je beste vriend is dat het nergens anders meer over gaat dan het bedrijf,’ vertelt Sam, ‘tijdens dit telefoonloze weekend vergaten we de tijd en hebben we ouderwets weer eens op de grond gelegen van het lachen.’ Op de camping kijken de twee naar de sterren en krijgen onenigheid over of iets wel of geen ster is. Nog een interesseveld van de heren. ‘We konden het natuurlijk niet opzoeken, maar ik heb achteraf nog research gedaan en ik had gelijk,’ lacht Sam smalend.
De sleutel van het succes van de samenwerking is dat ze elkaar goed aanvullen. ‘Als je wilt groeien moet je bereid zijn om dingen uit handen te geven om de ander in zijn kracht te zetten,’ vertelt Menno, ‘ik vind het mooi hoe ondernemend, sociaal en gedreven Sam is. Waarop Sam schetst dat zijn compagnon een frisse kritische blik heeft, iedereen scherp houdt en zeer analytisch is. Over onvermijdelijke conflicten in zo’n intensieve samenwerking zegt Menno: ‘we spreken dit altijd direct uit’, hij vervolgt met een levensles die hij ooit hoorde: ‘boosheid is als een vliegje op je wang, als je slaat raak je alleen jezelf.’ Het is intrigerend hoe goed ze kunnen reflecteren en op elkaar zijn ingespeeld. Dit aanstekelijk enthousiaste duo zal door hun brede interesse, intrinsieke motivatie en liefde voor het vak nog ver komen in hun carrière.
Reageer op dit interview, Sam Spendel op spendel@energiek-vastgoed.nl of mail Menno Elzinga op elzinga@energiek-vastgoed.nl.
Sam Spendel (24) woont in Den Haag. In zijn vrije tijd voetbalt en squasht hij graag.
2018-2020 | HBO Ruimtelijke Ontwikkeling bij De Haagse Hogeschool |
2019-2020 | Stagiair bij Praeter B.V. |
2020-2021 | Duurzaamheidadviseur Praeter B.V. |
2021-heden | Duurzaamheidcoördinator bij Atrium Duurzaam |
2022-heden | Partner bij Energiek |
Menno Elzinga (23) woont in Den Haag. In zijn vrije tijd luistert hij naar podcasts en sport hij graag.
2017-2022 | HBO Real Estate bij Hogeschool Rotterdam |
2019-2020 | Stagiair bij Atrium Vastgoedmanagement |
2020-2021 | Accountmanager bij Atrium Vastgoedmanagement |
2021-heden | Duurzaamheidcoördinator bij Atrium Duurzaam |
2022-heden | Partner bij Energiek |
Bronvermelding
1 https://www.ep-online.nl/PublicData
Auteur: Jeroen Wolfs
Fotografie: Energiek Vastgoed
© VGME, februari 2023