Interview met Sylvia Lisapaly-de Winkel: De topsportmentaliteit van Sylvia

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag praten we met Sylvia Lisapaly-de Winkel, aangesloten bij VGME sinds 2012.

Samen met tien collega’s verzorgt Sylvia Lisapaly-de Winkel het projectmanagement en duurzaamheidsoplossingen voor uiteenlopende vastgoedontwikkelingen. Voor zij begon met ondernemen deed zij diverse ervaringen op in de vastgoedwereld. We praten met Sylvia over haar eerste baantje, Nederlands zorgvastgoed en hoe het ongeluk van haar man haar leven heeft veranderd.

Van einzelgänger naar teamplayer
‘Op mijn negende ben ik gescout tijdens het schoolschaatsen, toen hadden we nog winters dat er wekenlang ijs lag,’ blikt Sylvia trots terug. In de jaren die volgen staat ze vijf keer per week op het bevroren ijs. ‘Mijn leven stond in het teken van schaatsen; veel trainen en in de weekenden altijd wedstrijden,’ vervolgt Lisapaly-de Winkel. Op haar vijftiende komt er abrupt een einde aan haar droom om door te breken, lichamelijk wordt het te zwaar.

In de jaren daarna en tijdens eerste bijbaantjes merkt ze wat de sport met haar mentaliteit heeft gedaan. ‘Ik was een echte einzelgänger geworden, natuurlijk altijd alleen gesport,’ vertelt Lisapaly-de Winkel, ‘ik wist altijd al: ik heb een manager naast mij nodig. Dat is niet mijn sterkste kant.’

Decorradiatoren
Tijdens haar eerste betaalde baan komt Sylvia in aanraking met de technische installatiebranche. ‘We verkochten radiatoren in alle soorten, maten en kleuren. Een nieuw product op de Nederlandse markt,’ kijkt Lisapaly-de Winkel terug. ‘Ik werkte als secretaresse, maar ik vond het veel interessanter wat de buitendienstcollega’s aan het doen waren,’ vervolgt ze. Een jaar later groeit ze door naar de verkoop, met een auto van de zaak en kaartenbak gaat Sylvia op pad. In die jaren haalt Sylvia prachtige klanten binnen, zoals de Tweede Kamer en het UMC Utrecht.

Door interne perikelen in de directie komt haar avontuur eerder ten einde dan Sylvia had gewild. Het succes is haar blijkbaar niet gegund als Sylvia pardoes wordt ontslagen, ze vecht het aan en wordt in gelijke gesteld. ‘Als schadevergoeding kreeg ik een jaarsalaris mee en heb ik mijn eerste interieur kunnen betalen,’ zegt ze met een glimlach.

‘Droombaan: in vier jaar van 32 naar 76 winkels!’

Salaris verdubbeld
Lisapaly-de Winkel solliciteert bij concurrent Radson Radiatoren en komt erachter dat de gespannen sfeer niet het enige is wat niet klopt bij haar vorige werkgever. Haar salaris wordt verdubbeld en ze komt in een veel fijnere werkomgeving terecht. Drie jaar later gaat ze in op een droomvacature bij Baderie, waarvan ze op dat moment leverancier is.

Bij het aantreden van Sylvia heeft de sanitairwinkel 32 winkels. ‘Samen met een architect ging ik heel Nederland door om winkels te realiseren, vier jaar later hadden we 76 filialen,’ vertelt Sylvia ruiterlijk. Vastgoedontwikkelingen begeleiden, het blijkt uiteindelijk een voorbode van wat ze later zal gaan doen. Als ze in 1996 moeder wordt besluit ze om het iets rustiger aan te gaan doen. Ook al is haar nieuwe baan als filiaalmanager van een groothandel voor sanitair minder stressvol, Sylvia blijft fulltime werken.

Capitulatiebespreking in Wageningen
In 2002 richt Sylvia haar huidige onderneming Sylryk op. Een van haar eerste opdrachten is de herontwikkeling van Hotel de Wereld in Wageningen, het pand waar op 5 mei 1945 de capitulatie werd getekend. Door de jaren heen is het gebouw slecht onderhouden, vervallen en uitgeleefd door studenten. Een doorn in het oog van eigenaar Wageningen Universiteit. Lisapaly-de Winkel brengt samen met haar compagnon het pand terug naar de oorspronkelijke staat: een stijlvol hotel.

‘Duurzaamheid: we moeten allemaal de schouders eronder zetten.’

Duurzaamheidspionier
Tijdens de opkomst van de energielabels in 2008 beslist Lisapaly-de Winkel direct om zich op het gebied van duurzaamheid in vastgoed te gaan differentiëren. ‘Dat was toentertijd zo nieuw, dat men alleen nadacht over dubbelglas en isolatie. Over duurzaamheid dacht nog niemand na op de wijze, zoals we er nu naar kijken.’ De aanvragen om mee te denken over duurzaamheidsvraagstukken in vastgoedontwikkelingen stromen binnen. Het helpt Sylryk uiteindelijk de crisis door.

Sylvia is altijd al begaan geweest met de planeet, ze benadrukt dat we het samen moeten doen en dat niemand heilig is. ‘We moeten allemaal de schouders eronder zetten. Ook ik zit wel eens in het vliegtuig, maar ik rijd ook al jaren hybride en elektrisch,’ erkent Sylvia. Het helpen van organisaties met duurzaamheidsvraagstukken groeit naast het projectmanagement uit tot één van de twee business units van Sylryk.

Uitdagingen in zorgvastgoed
Het aantal projecten dat Sylryk gerealiseerd heeft door de jaren is zeer uiteenlopend en talrijk. Het is haar wel duidelijk dat door de jaren heen zorgvastgoed een belangrijke expertise is geworden. Zo is ouderenhuisvester Habion een grote klant, ruim driehonderd van hun vastgoedontwikkelingen zijn en worden door Sylryk begeleid. Ook de 105 objecten die Sylryk realiseerde voor de zorgformules Het Gastenhuis, Thomashuizen en Herbergiers getuigen deze differentiatie.

Als we vragen naar wat Sylvia morgen zou gaan doen als ze heel iets anders moet kiezen, blijkt waar de focus op zorgvastgoed vandaan komt. Ze antwoord direct: ‘iets in de zorg met dementerende ouderen.’ Lisapaly-de Winkel erkent dat ze maatschappelijk vastgoed de mooiste opdrachten vindt en zich verbaast over hoeveel er nog verbeterd kan worden in de ouderen- en zorghuisvesting. ‘Deze doelgroep heeft recht op een goede woonvoorziening, er zijn zoveel vervallen, troosteloze en slecht onderhouden gebouwen in Nederland,’ vertelt de gedreven ondernemer. ‘De oorzaak zit in peperdure overheadkosten en tenenkrommende bureaucratie, het bizarste: we hebben al vaker bewezen dat het goedkoper kan dan hoe het nu geregeld is.’

‘Ouderen hebben recht op een goede woonvoorziening!’

Hecht gezin
Het leven van Sylvia en haar gezin staat op zijn kop als haar man Rudy in 2015 een ernstig motorongeluk krijgt. Zijn rechterbeen wordt geamputeerd en hij ervaart nog altijd neurologische schade. Het gezin is close, geen verrassing dat de naam van haar bedrijf: Sylryk een combinatie is van de voornamen van het gezin, haar man Rudy en kinderen Ylaise en Kiley.

‘Het vreselijke ongeluk heeft mij zakelijk verder gebracht, ik ben na gaan denken over mijn rol en hoe ik het bestuur heb ingericht,’ vertelt Lisapaly-de Winkel gevoelig. Ze trekt twee oude bekenden aan om samen met haar de directie te vormen: Hans Herbink en Paul van der Veen, gezamenlijk hebben de heren 50% van de aandelen in Sylryk. Haar wens om goede mensen in het bestuur aan te trekken wordt hiermee vervuld: ‘ik ben blij dat we in hen twee fantastische managers hebben gevonden.’

Gelukkig gaat het beter met Rudy. Hij heeft een prothese, kan weer een beetje lopen en rijdt sinds kort zelfs weer een zogeheten Trike (driewielige motor, red.) van Harley Davidson. ‘Ik vind het geweldig voor hem, maar ik ben altijd blij als ik dat herkenbare geluid weer terug de straat in hoor rijden,’ zegt Sylvia opgelucht.

Reageer op dit interview, mail Sylvia op slisapaly@sylryk.nl.

Carrière 
1985-1989        Secretaresse en later Buitendienst bij Instamat
1989-1992        Accountmanager bij Radson (later Vasco)
1992-1997        Formulemanager bij Baderie
1997-2002        Showroommanager bij S&D de Jong (Sanitair
                         Mega Center)
2002-heden    DGA bij Sylryk Projectmanagement BV

Studie
1982-1985        Opleiding tot secretaresse aan MEAO

Sylvia Lisapaly-de Winkel (56) woont in Apeldoorn samen met Rudy, ze hebben een dochter en een zoon. In haar vrije tijd golft en kookt ze graag.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top