Tanja Klaasse

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag spreken we Tanja Klaase, aangesloten bij VGME sinds 2012.

De 52-jarige Tanja Klaasse wil liever niet in een hokje gestopt worden. Met meer dan 30 jaar ervaring in de vastgoedsector heeft ze van alles gedaan, waarbij verbinding altijd een grote rol speelt. "Ik waardeer kaders, maar ik vind het belangrijk om binnen die structuur mijn eigen weg te volgen, waarbij verbinding centraal staat," legt ze uit. Sinds zes jaar werkt Tanja als accountmanager bij Woonzorg Nederland, een landelijke woningcorporatie gespecialiseerd in seniorenhuisvesting. Deze functie daagt haar uit om niet alleen voor anderen, maar ook voor zichzelf na te denken over de toekomst.  We praten met deze Brabantse over maatschappelijke betrokkenheid, de schoonheid van paardenbloemen en hoe ze tegen ouder worden aankijkt.

Regionale verschillen
Tanja groeide op in Dongen en volgde in de jaren 90 een vastgoedopleiding aan de heao in Eindhoven. Haar eerste baan was als vastgoedbeheerder bij een makelaarskantoor in Noord-Brabant. Ze vertelt hierover: “Het was een lokaal makelaarskantoor, maar we deden ook het beheer voor landelijk georiënteerde eigenaren. Al snel werkte ik dus door het hele land heen. En dat is zo gebleven. Ik heb altijd functies gehad waarbij ik landelijk actief was en een rol van verbinder vervulde. Het intrigeert me hoe verschillend de Nederlandse regio's zijn in hun aanpak, ondanks dat we allemaal dezelfde taal spreken. Of je nu in Zeeland, Limburg of de Randstad bent, je merkt subtiele verschillen in hoe mensen werken en met elkaar omgaan. En vaak zijn het net die nuances die bepalen of je iets voor elkaar krijgt of niet."

“Het intrigeert me hoe verschillend de Nederlandse regio’s zijn in hun aanpak”

Daarna werkte ze een aantal jaar als beheerder voor een vastgoedorganisatie in Den Bosch, en vervolgens stapte ze over naar leegstandbeheer. "Ik kijk met veel plezier terug op die tijd als leegstandbeheerder. Ik vond het een geweldige baan, want ik kon iets kon betekenen voor anderen. Je geeft leegstaand vastgoed een nuttige, tijdelijke bestemming en helpt mensen aan een betaalbare plek," legt ze uit.

Vastgoedbeheerder
In 2007 werd ze benaderd door een headhunter voor een vastgoedpositie bij uitzendorganisatie USG People (nu RGF Staffing). Dat was een nieuwe wending en een terugkeer naar vastgoedbeheer. "Ik woonde destijds in Weert en dat kwam goed van pas. Ze zochten iemand die zowel de Brabantse als Limburgse mentaliteit begreep. Ik heb veel geleerd tijdens mijn tijd bij USG People, en het werk was lekker afwisselend. Ik deed van alles, van het scouten van nieuwe locaties en het regelen van huurcontracten tot de controle van servicekostenafrekeningen en opleveringen. Ook sprong ik bij op de servicedesk voor juridische en commerciële vraagstukken," vertelt ze.

Tanja werkte 10 jaar bij USG People, en na een reorganisatie besloot ze een andere richting in te slaan. Ze stapte over naar de vastgoedafdeling van een kinderopvangorganisatie. "Dat was weer een andere kant van vastgoed," legt ze uit. "Je bent bezig met het zoeken van locaties en het opstellen van huurcontracten voor kinderopvang, met alle specifieke eisen die daarbij komen kijken. Denk aan groepsgroottes, slaapplaatsen en buitenruimtes waar je rekening mee moet houden."

“Mijn afstudeerscriptie ging over seniorenhuisvesting, het is een thema dat me altijd heeft geboeid”

Ruimere kijk op seniorenhuisvesting
Hoewel de functie beviel, zag ze in 2018 een vacature bij Woonzorg Nederland voorbijkomen die ze niet aan haar neus voorbij wilde laten gaan. “Het was opnieuw een vastgoedrol bij een landelijke organisatie, en ook bij een woningcorporatie gaat het om verbinden. Dat was dus vertrouwd terrein. Maar dit keer ging het om seniorenhuisvesting. En dat is precies het onderwerp waar ik mijn afstudeerscriptie over schreef. Het voelde alsof de cirkel rond was, het paste gewoon. Seniorenhuisvesting is een thema dat me altijd heeft geboeid, al van jongs af aan, en ik vind het belangrijk om me hiervoor in te zetten," vertelt ze enthousiast.

Tanja beschouwt seniorenhuisvesting, met een historie aan ingewikkelde wet- en regelgeving, als een bijzondere tak van sport: "Met de vergrijzing in Nederland moeten we slimme en creatieve oplossingen bedenken, nu en in de toekomst. Vooral nu Den Haag zegt dat er geen verpleegplaatsen meer bij mogen komen. Het huisvesten van die groeiende groep 55-plussers is een stevige uitdaging waar we allemaal goed over moeten nadenken."

Tanja benadrukt het belang van het versoepelen van bouwregels om de ontwikkeling van nieuwe bouwprojecten te stimuleren. Daarnaast pleit ze voor een bredere kijk op huisvestingsoplossingen. "Ik vind dat we samenwonen moeten aanmoedigen en faciliteren voor verschillende leeftijdsgroepen. Er zijn zoveel mensen die alleen wonen, zowel jongeren als ouderen. Het zou makkelijker en vanzelfsprekender moeten zijn voor mensen om een woning te delen, ongeacht hun relatiestatus. Nu lijkt het erop dat als je samenwoont, je per se een gezin moet zijn of een stelletje, en dan moet er ook nog een samenlevingsovereenkomst zijn. Maar waarom zouden bijvoorbeeld twee senioren die goede vrienden zijn en allebei alleen wonen, niet samen in een huis kunnen leven? Als dit normaler en eenvoudiger wordt, zou dat een grote stap voorwaarts zijn, ook gezien de sociale voordelen die dit met zich meebrengt. Bij Woonzorg Nederland zijn we bezig met het ontwikkelen van verschillende woonconcepten."

“Het zou makkelijker en vanzelfsprekender moeten zijn voor mensen om een woning te delen”

Maatschappelijk betrokken
Brainstormen over maatschappelijke thema's en zich inzetten voor de samenleving doet Tanja ook bij de Lionsclub Dongevallei, waar ze twee jaar lid van is. Ze leerde de serviceclub kennen nadat ze met haar partner en twee zoons terugverhuisde naar Dongen na 20 jaar in Weert te hebben gewoond. "Ik zocht een plek om me maatschappelijk in te zetten, los van mijn betaalde baan. Zo kwam ik bij de Lions terecht. Ik vind het belangrijk om iets te kunnen betekenen voor de leefbaarheid van mijn directe omgeving. Mijn werk speelt zich voornamelijk op landelijk niveau af, ik wil ook graag iets doen voor de lokale gemeenschap, hier in mijn eigen regio." Ze voegt toe: "Sommigen denken dat de Lionsclub een 'elitaire ballengroep' is, maar dat klopt totaal niet met mijn ervaring. Ik zie juist mensen die oprecht begaan zijn met anderen en met de gemeenschap in Dongen. Ik probeer ook hier de rol van verbinder op me te nemen. We zetten ons actief in voor allerlei projecten, van geld inzamelen voor lokale goede doelen tot het helpen van kwetsbare mensen. We komen regelmatig samen in ledenvergaderingen waar we praten over wat er speelt en plannen maken voor nieuwe activiteiten."

Jazzballet
Ontspanning vindt Tanja in sport. Naast fitness en pilates heeft ze bijna haar hele leven aan ballet gedaan. Vroeger was het klassiek ballet, en later koos ze voor jazzballet. "Elke week een uurtje jazzballet helpt me om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Momenteel oefenen we voor een optreden. Ik merk dat het onthouden van danspasjes moeilijker gaat naarmate ik ouder word. Mijn bovenkamer werkt niet meer zo snel als vroeger. Dat is soms frustrerend, maar ik wil blijven dansen omdat het een goede training is en het me echt ontspant. Als ik dans, ben ik even met helemaal niets anders bezig dan dat. Ik word helemaal kriegel als ik een week niet kan sporten. Het is mijn uitlaatklep."

“Het is fascinerend om de details van bloemen van dichtbij te zien. De vormen en structuren aan de binnenkant zijn prachtig.”

Vorig jaar ontdekte Tanja een nieuwe hobby: bloemenfotografie. Wat als een grapje begon, wordt nu steeds serieuzer. Lachend vertelt ze: "Ik werk zelfs aan een boekje en collage met bloemenfoto's. Het is geboren als een carnavalsgrapje, iets met 'de bloemetjes buiten zetten', maar nu ben ik er helemaal ingedoken. Ik maak macrofoto's van bloemen met een speciale lens die je op je telefoon kunt zetten, waarmee je honderd keer kunt vergroten. Hierdoor krijg je unieke beelden. Het is fascinerend om de details van bloemen van dichtbij te zien, zoals die van paardenbloemen en tulpen. De vormen en structuren aan de binnenkant van de bloem zijn prachtig. Meestal zie je dat helemaal niet als je alleen naar de buitenkant kijkt."

Visie op ouder worden
Mede door het overlijden van haar oma jaren geleden en haar werk in de seniorenhuisvesting, denkt Tanja regelmatig na over ouder worden en wat dat voor haar betekent. Hoewel haar levensmotto 'go with the flow' is, heeft ze als het op ouder worden aankomt een duidelijke visie. Ze legt uit: "Voor mij is het belangrijk om comfortabel te zijn met het idee van ouder worden. Ik heb een bepaalde houdbaarheidsdatum. In mijn dagelijkse werk zie ik wat er gebeurt in verpleeghuizen, en hoewel medewerkers er fantastisch werk doen, is het niet iets wat ik voor mezelf wil. Ik wil zelfstandig blijven wonen en de controle houden. Natuurlijk kun je niet in de toekomst kijken, maar als ik niet meer zelfstandig kan wonen, dan hoeft het voor mij niet meer. Ik heb voor mezelf ook een leeftijdsgrens gesteld. Voor sommigen is dat misschien een beetje schokkend of raar, maar ik vind het er gewoon bij horen. Ik wil er graag voor andere mensen zijn, maar ik wil geen last zijn voor mijn omgeving of de maatschappij. Ik vind dat je zelf mag bepalen op welke manier je oud wilt worden, wat je belangrijk vindt en wanneer het voor jou niet meer oké is. Dat zijn dingen om over na te denken, en waar je niet mee moet wachten tot het te laat is. En als je zorgbehoevend wordt, is het helemaal niet vanzelfsprekend dat er meteen een plekje voor je is, en daar moet je je bewust van zijn. Het is belangrijk om een plan te maken."

“Ik vind dat je zelf mag bepalen op welke manier je oud wilt worden en wanneer het voor jou niet meer oké is.”

Visie op ouder worden
Wat betreft de nabije toekomst heeft Tanja geen strak plan voor ogen. "Dat past niet helemaal bij mij," zegt ze. "Ik heb wel kaders, maar die zijn nog niet helemaal ingekleurd. Mijn wens is om een postacademische MBA-opleiding te volgen, gericht op zorg en welzijn. Momenteel onderzoek ik hoe ik dat zou kunnen doen en hoe het in mijn leven past. Het is zowel voor mijn eigen ontwikkeling als voor mijn vakgebied in de seniorenhuisvesting een stap vooruit, dus ik hoop dat ik deze droom kan waarmaken," voegt ze eraan toe.

“Ik wil eigenlijk gewoon blijven doen wat ik nu doe. Werken bij Woonzorg Nederland geeft me voldoening. Naast dat, ben ik graag maatschappelijk betrokken en dol op ballet en pilates. Voor mij is het belangrijk om verbonden te blijven, in contact te zijn met anderen en actief bezig te zijn. Daar draait het voor mij om. En mijn partner en ik kijken ernaar uit om spontane vakanties samen te hebben. Nu de kinderen niet meer altijd meegaan, kunnen we lekker op de bonnefooi met onze oude Golf 1 cabrio naar Frankrijk rijden." Met een glimlach besluit ze: "Ik heb nog een hele poos om er iets moois van te maken."

“Mijn wens is om een MBA-opleiding te volgen in zorg en welzijn.”

Wil je reageren op dit interview? Stuur dan een e-mail naar events@vgme.nl of neem direct contact op met Tanja via t.klaasse@woonzorg.nl.

Carrière

1997-2001 Vastgoedmanager, René Clercx Beheer
2001-2005 Vastgoedbeheerder, Mubavi Vastgoed
2005-2007 Accountmanager, NAK Leegstandsbeheer
2007-2016 Adviseur vastgoed, USG People
2016-2017 Projectmanager Real Estate, Facilicom
2017-2018 Adviseur vastgoed, Partou Kinderopvang
2018-heden Accountmanager, Woonzorg Nederland

Studie

1990-1996 HEAO, MER O.G. Makelaardij, Fontys Hogeschool  
1997-2001 Post HBO Vastgoedmanagement, Hanze
2013-2014 Masterclass Facility Management, NCOI
2017 Masterclass Vastgoedmanagement, NCOI
2018 Lean Yellow Belt training, KPMG

Auteur: Tessa van Leeuwen
Foto: Jennifer Muller

© VGME, september 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top