Risicoadviseur en ondernemer met een passie voor alles wat rijdt, vliegt en vaart

In de serie Leden In Beeld gaan we in gesprek met ons veelzijdige netwerk. Vandaag spreken we Thomas Kemp, aangesloten bij VGME sinds 2020.

Hobby’s in overvloed voor de veelzijdige Thomas Kemp (29) uit Den Haag. Naast risicoadviseur bij verzekeringsmakelaar In-Staet, sleutelt dit ondernemende VGME-lid aan motorfietsen, is hij liefhebber van muziek uit de jaren 70 en 80 en runt hij zijn eigen bedrijf dat gespecialiseerd is in de aan- en verkoop van auto’s. We spraken hem over het verzekeringsvak, Fleetwood Mac, de betekenis van authentiek contact en de rol van bemiddelaar als rode draad in zijn carrière. 

Passie voor auto’s
Als kind al had Thomas een fascinatie voor voer- en vaartuigen. Zijn ouders zagen zijn liefde voor techniek en alles wat rijdt, vliegt en vaart en gaven hem op jonge leeftijd een skelter. Het bleek een beslissend moment in zijn leven te zijn, want sindsdien zijn auto's en motorfietsen niet meer weg te denken uit zijn wereld. Het was dan ook geen verrassing dat hij na de middelbare school koos voor de hbo-opleiding Automotive Business Management, een pad dat hem rechtstreeks de autobranche in leidde.

“Ik ben geen typische salestijger die alleen maar wil scoren"

Koersverandering
Tijdens zijn opleiding deed hij werkervaring op bij verschillende auto- en motorfietsbedrijven. Maar hoewel hij zijn passie voor de automotive sector hier volledig in kwijt kon, voelde hij zich soms beperkt door de hiërarchische organisatiestructuren. Na de opleiding veranderde hij dan ook van koers en koos hij voor een andere bedrijfstak. 

Via een traineeship bij Meeùs belandde hij na een bedrijfsovername bij de multinational Aon, waar hij de rol van accountmanager vervulde. Over deze periode zegt Thomas: "Het was een waardevolle ervaring om bij zo'n grote corporate als Aon te werken. Ik heb hier ontzettend veel geleerd over het salesvak, maar ontdekte ook hoe ik dingen liever anders zou aanpakken."

Pionieren
Ruim vier jaar geleden kreeg hij de kans om bij het jonge bedrijf In-Staet aan de slag te gaan, een verzekeringsmakelaar. Hij was een van de pioniers in het toen nog kleine team dat de organisatie van de grond af aan heeft opgebouwd. Thomas blikt met plezier terug op deze begintijd: “Tijdens de startupperiode moesten we nog van alles regelen, laptops en meubilair aanschaffen en nieuwe collega’s inwerken. Ik was een van de eerste medewerkers en het was geweldig om mee te mogen helpen aan het op poten zetten van het bedrijf." 

Vandaag de dag is In-Staet uitgegroeid tot een solide organisatie met een team van 30 collega's, dat risicoadvies levert aan de bouw-, vastgoed- en VvE-sector. In zijn rol als risicoadviseur heeft Thomas zich gespecialiseerd in risicobeheer en verzekeringen voor beleggers in onroerend goed en vastgoed- en VvE-beheerders.

“Ik heb graag een goede balans tussen theoretisch en praktisch werk"

Authentiek contact
Wat hem drijft, is het contact met klanten en het gevoel van voldoening dat voortkomt uit het daadwerkelijk helpen van mensen. Hij benadrukt het belang van authentiek contact: "Ik ben geen typische salestijger die alleen maar wil scoren. Ik vind het belangrijk om goed naar een klant te luisteren en de verbinding te zoeken, zodat ik uiteindelijk een oplossing kan bieden waar een klant écht iets aan heeft. Het verzekeringsproduct is slechts het sluitstuk.”

Eigen bedrijf
De open en informele bedrijfscultuur van In-Staet geeft Thomas de vrijheid om betrokken te zijn bij de bedrijfsvoering en te investeren in klantrelaties. Bovendien biedt zijn werkgever hem de ruimte om zijn ondernemerschap te verkennen. Naast zijn rol als risicoadviseur runt hij met succes zijn eigen bedrijf, De Haagse Automakelaar, waar hij particulieren bijstaat in de aan- en verkoop van auto's. In beide functies speelt bemiddeling een cruciale rol. Thomas licht toe: "Bemiddeling vormt inderdaad een rode draad in mijn carrière. Ik krijg energie van het opbouwen van klantrelaties, het maken van contact en het verbinden van diverse partijen om zo tot gunstige oplossingen te komen waar alle betrokkenen tevreden mee zijn.”

Ondernemingsdrang
Thomas' ondernemingsdrang werd mede aangewakkerd door zijn jeugdervaringen. Op 15-jarige leeftijd verloor hij zijn vader en stond hij er met zijn moeder alleen voor. Deze gebeurtenis heeft hem zowel op persoonlijk als professioneel vlak gevormd. Hij deelt: "Wanneer zoiets gebeurt, word je van de ene op de andere dag zelfstandig en groeit je gevoel van verantwoordelijkheid. Het heeft mijn keuzes beïnvloed en me doen realiseren dat ik vooruit wil. Het leven te kort is om kansen te laten liggen of dingen te doen die ik niet leuk vind.”

Op de vraag hoe zijn ideale baan eruit ziet, antwoordt hij: "Ik heb graag een goede balans tussen theoretisch en praktisch werk. Die mix heb ik nu wel gevonden. Als risicoadviseur ben ik veel met m’n hoofd bezig, mijn ondernemende kant kan ik kwijt in mijn rol als automakelaar en in de resterende tijd werk ik graag met mijn handen, zoals het sleutelen aan motorfietsen of drummen.”

Ontspanning
Naast zijn liefde voor auto’s en motorfietsen is drummen een passie waar hij ontspanning uit haalt. Als 6-jarige gebruikte hij de pannen en deksels uit de keuken van zijn ouders als drums en bekkens. Later schakelde hij over op een echt drumstel, nadat zijn moeder commentaar had geleverd op de putten en krassen op haar kookgerei. Nog steeds zit hij elke dag achter zijn drumstel. Met een glimlach zegt hij: “Drummen, en dan vooral op muziek uit de jaren 70 en 80, helpt mij om tot rust te komen tijdens drukke periodes. Een half uurtje drummen en luisteren naar een plaat van Fleetwood Mac en ik kan er weer helemaal tegenaan."

Reageer op dit interview, mail Thomas op thomaskemp@in-staet.nl

Carrière

2017-2019 Trainee en accountmanager bij Aon
2019-heden Eigenaar De Haagse Automakelaar
2019-heden Risicoadviseur bij In-Staet

Studie

2013-2017 HBO Automotive Business Management bij IVA Business School Driebergen

Auteur: Tessa van Leeuwen
Foto: Lennaert Ruinen

© VGME, januari 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top