Circulair Vastgoed: de trend van de toekomst

Circulaire mindset van start
De Nederlandse overheid wil in 2050 een circulaire economie hebben: geen verspilling of afval meer, maar grondstoffen als onderdeel van grondstofkringlopen. Nieuwe initiatieven en inspirators komen op, die zich laten leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet (alleen) wat op dit moment haalbaar is. Samenwerking tussen bedrijven en branches is daarbij van groot belang.
Ook in vastgoed zien we toepassingen van circulariteit opkomen, met als doel een toekomstbestendige sector. ‘Circulair vastgoed’ betekent het voorkomen van verspilling van grondstoffen en de terugloop van financiële waarde.

Het nieuwe bouwen

In de vastgoedbranche is circulariteit een hot item. Het ‘nieuwe bouwen’ staat voorop: LEAN, circulair en energieneutraal. Maar hoe kunnen we een volledige, succesvolle circulaire branche realiseren? Van materiaal tot proces, als individueel bedrijf en als deel van de keten?

Als voorbeeld voor het nieuwe bouwen wordt wel het duurzame The Edge genoemd; het gebouw dat meer levert dan het vraagt. Dat is een mooi voorbeeld van geslaagde circulaire nieuwbouw. Maar als een circulaire economie het alleen van nieuwbouw moet hebben is het moeilijk de doelstellingen op tijd te halen. Juist bestaand vastgoed biedt kansen voor circulariteit, door verspilling te verkleinen en vernieuwingen door te voeren. Sloopafval kan bijvoorbeeld uitstekend gebruikt worden in nieuwe ketens. En transformatie van (kantoor)panden is soms een goede oplossing voor leegstand.

In andere gevallen is het juist belangrijk om een bestaand gebouw duurzaam te renoveren zodat het haar oorspronkelijke functie (weer) kan vervullen. En soms is transformatie van één gebouw niet genoeg. Het levert dan pas echt wat op als er op gebiedstransformatie wordt gestuurd.

De Bijlmerbajes: circulaire gebiedsontwikkeling

Gebiedsontwikkelaar AM won de competitie van het Rijksvastgoedbedrijf voor ontwikkeling van de voormalige Bijlmerbajes. AM wil hiervan een energieneutrale en groene stadswijk realiseren, vertelt directeur Ronald Huikeshoven in een interview op cobouw.nl: ‘De wijk op de plaats van de voormalige Bijlmerbajes wordt autovrij, duurzaam en circulair […]. Op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en mobiliteit hebben we de lat echt hoog gelegd.’

Vooral circulariteit is belangrijk in het project. De daken leveren windenergie, organisch afval uit de wijk wordt omgezet in stroom. Zelfs de oude tralies komen terug, als balkonhekjes van nieuwe woningen. Huikeshoven: ‘Je moet het breed zien. Het heeft ook te maken met: wat doe ik met het afval van de huishoudens en wat doe ik met het water.’

 

Auteur: Barbara Kramer - REMARK
Publicatiedatum: september 2018

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top