Koffie Met: het kwaliteitsteam van VGME

 

 

 

 

 

 

 

In Koffie Met brengen wij de organisatie achter VGME in beeld. Vandaag staan er twee zwarte koffie op tafel voor een gesprek met Ate Wijdeveld en Marcel Maassen van ons kwaliteitsteam.

Het team informeert en adviseert het bestuur over relevante thema’s. Daarnaast bewaken zij nauwlettend het kwaliteitsniveau van alle bijeenkomsten. Eén van de krachten van VGME is de verscheidenheid aan specialismen van de leden, deze diversiteit zie je ook letterlijk terug in het kwaliteitsteam. We praten met Ate en Marcel over de kracht van deze variëteit, hun eigen carrièrepad en hoe een bijeenkomst van VGME tot stand komt.

Klankbordgroep van bevlogen experts
‘Wij zijn een klankbord voor het bestuur om te adviseren over het inhoudelijke programma,’ legt Ate uit. Naast het regelmatige mail- en telefonische contact, komt het team ieder kwartaal samen met de leiding van VGME. Dit resulteert in een rijke agenda met essentiële onderwerpen die bijvoorbeeld inspelen op actualiteit of uitleg geven over belangrijke veranderende regelgeving. ‘Samen zetten we de programmalijn uit, zorgen we dat iedere bijeenkomst inspirerend is en bewaken we kritisch het kwaliteitsniveau,’ vervolgt Ate.

Het kwaliteitsteam ontstond in 2017 toen voormalig bestuurslid Jan van den Hogen zijn wens uitsprak voor een doorlopende dialoog met bevlogen experts over het programma van VGME. ‘We waren allemaal actief in vastgoed, maar wel op verschillende terreinen, dat werkte juist heel goed,’ vertelt Marcel over het ontstaan.

‘Samen zetten we de lijn uit en bewaken we het kwaliteitsniveau.’

Van planologie naar vastgoedjurist
Deze verscheidenheid aan achtergronden van de leden is er na vier jaar nog steeds, binnen het ledenbestand van VGME, maar ook zeker in het kwaliteitsteam. Kennis delen en relevante onderwerpen aanstippen zitten in het bloed van vastgoedjurist Marcel Maassen (63). Na zijn studie ging hij aan de slag bij de Rijksgebouwendienst. Hier was hij uiteindelijk verantwoordelijk voor de renovatie van verschillende monumenten, waaronder de Koninklijke paleizen. In zijn beginjaren bij de overheidsdienst pionierde Marcel door een van de eerste flexibele kantoren van Nederland te ontwikkelen. ‘Een onderwijsinstelling benaderde me toen voor een gastcollege over het project,’ blikt Marcel terug. Dit smaakte naar meer, getuige het feit dat hij inmiddels al 24 jaar parttime colleges geeft in onder andere privaatrecht, bouwkunde en architectuur-historie.

Om zich verder te ontwikkelen studeerde hij naast zijn werk vastgoedrecht. Dit resulteerde in een overstap van werkveld binnen het brede vastgoedspectrum. Het afgelopen decennium werkte Marcel namelijk als zelfstandig jurist voor verschillende gemeentes. ‘Door mijn werk kom ik in aanraking met vele uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen gemeentes,’ licht Marcel toe. Deze kennis en het netwerk kan hij natuurlijk goed gebruiken voor zijn neventaken voor het kwaliteitsteam.

Gebiedsontwikkeling en passie voor muziek
Door de enthousiaste manier waarop Ate Wijdeveld (63) over het maken van muziek vertelt kan je bijna niet geloven dat dit slechts een hobby is. Met net zoveel passie neemt hij ons mee langs een aantal mooie projecten van zijn baan als gebiedsontwikkelaar bij woningbouwcorporatie De Alliantie in Hilversum. ‘In mijn werk is het heel divers wie je bediend, mijn projecten zijn zowel groot als klein,’ vertelt Ate, ‘dat vind ik de charme van sociale volkshuisvesting.’ Een vakgebied met alle mogelijke uitdagingen op het gebied van vastgoedontwikkeling, -beheer en verduurzaming waar Ate na zijn studie Bouwkunde aan de TUE voor koos.

Een voorbeeld van zo’n uitdagend project is de transformatie van het Lucentterein in Hilversum. Een bestaand kolossaal kantorencomplex van 40.000 m2 werd omgetoverd tot een gedifferentieerde woon- en werkbuurt. ‘En aan de andere kant realiseerde ik onlangs een kleinschalig nieuwbouwproject met 18 appartementen voor bewoners met een beperking,’ vertelt Ate over de veelzijdigheid van zijn functie.

‘VGME bijeenkomst: altijd een sterke moderator, relevante sprekers en een aansprekende locatie!’

Brede vertegenwoordiging van vastgoedsector
Net zoals Marcel ziet ook Ate het als zijn missie zijn netwerk maximaal in te zetten en kennis te delen. ‘In het kwaliteitsteam bespreken we die boeiende thema’s, maken we één keer per jaar een longlist met onderwerpen en gaan we in gesprek met verschillende leden,’ licht Ate toe. De heren vinden het belangrijk dat de bijeenkomsten voor een breed en veelzijdig publiek toegankelijk zijn. ‘Altijd een kwalitatief goed verhaal door uitsluitend experts, maar de presentatie moet ook weer niet te specialistisch zijn,’ vertelt Marcel. Als het onderwerp is gekozen gaat de eventmanager aan de slag met de verdere invulling, denk aan een sterke moderator, relevante sprekers en een aansprekende locatie.

Een goed voorbeeld van hoe een bijeenkomst tot stand komt is het bezoek aan installatiebedrijf Unica. ‘In het Europees Klimaat Akkoord staat opgenomen dat kantoren per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben,’ vertelt Marcel, ‘dan gaan wij nadenken over hoe en eventueel met wie uit ons netwerk, we dit het beste in kunnen vullen.’ Dit heeft geresulteerd in een interessant bezoek aan het installatiebedrijf dat vooroploopt in deze spannende transitie.

Blijven verbreden
‘Wij verwelkomen graag nieuwe VGME-leden in ons kwaliteitsteam,’ zegt Ate. Het streven is dat de achtergronden van de leden van het kwaliteitsteam het liefst even gevarieerd zijn als het ledenbestand van VGME. ‘Het is alleen maar goed als specialisten aansluiten die actief zijn in een ander vastgoedspectrum dan wij,’ schetst Ate. Tijdens het interview is de gemoedelijke sfeer en hands-on-mentaliteit duidelijk voelbaar. Dat er naast het uitzetten van de inhoudelijke lijn van VGME ook ruimte is voor gezelligheid illustreert Ate scherp aan het einde van het gesprek. ‘Heerlijk een kop zwarte koffie, maar er mag van mij ook wel een bitterbal naast!’

Wil jij ook meer betrokken zijn bij de activiteiten van VGME en samen de kwaliteit hoog houden? Word lid van ons kwaliteitsteam! Mail events@vgme.nl voor meer informatie.


Publicatiedatum: juni 2021
Auteur: Jeroen Wolfs

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top