Na acht jaar in het bestuur van vastgoedplatform VGME, waarvan vijf jaar als voorzitter, draagt Robbert Geerlings de voorzittershamer over. VGME heeft in de periode niet alleen talloze bijeenkomsten, webinars en masterclasses georganiseerd, maar ook een sterke focus gelegd op innovatie en duurzaamheid in de vastgoedsector. Samen met Robbert blikken we terug zijn tijd als bestuurslid, de memorabele momenten en zijn visie op de toekomst van VGME.
De nieuwe voorzitter van VGME Mireille de Korte en uiterst rechts de nieuwe relatiemanager van VGME Margriet van Westenbrugge.
Kennismaking
Geerlings maakte in 2013 kennis met VGME vanuit zijn toenmalige werkgever, de vooraanstaande Haagse beheerder Atrium Vastgoedmanagement, waar hij 15 jaar directeur van is geweest. “Michel Capitein, voorzitter van de RvC van VGME, enthousiasmeerde mij om een bijeenkomst van VGME bij te wonen.” Het eerste evenement was op woensdag 9 oktober 2013 in Almere, een Politiek Café ‘De woningmarkt, de dag na de crisis’ organiseerde. Toevalligerwijs stond hier de toenmalige burgermeester van Almere Annemarie Jorritsma op het podium. Een kleine twaalf jaar later, op woensdag 21 mei 2025 zal zij opnieuw spreker zijn bij het event van VGME.
“Michel Capitein enthousiasmeerde mij om een bijeenkomst van VGME bij te wonen.”
“Ik realiseerde mij direct dat dit de netwerkclub was waar ik deel van uit moest maken om mezelf vakinhoudelijk te versterken en relaties op te doen.” Geerlings was vijf jaar een veel gezien lid toen voormalig voorzitter Loek Langezaal (midden op foto) hem benaderde voor een bestuursfunctie. “Als 35-jarige vastgoedjongen was het heel leerzaam om met Loek samen te werken,” memoreert Geerlings. “Eind 2019 ben ik gevraagd om hem op te volgen als voorzitter, dat vond ik een grote eer. Zeker gezien de omvang van VGME, de grote namen die aangesloten zijn en de verantwoordelijkheid die hoort bij het voortzetten van het stevige fundament dat Loek in de jaren ervoor had gebouwd.”
Robbert Geerlings met voormalige voorzitter Loek Langezaal en huidig financieel bestuurder Gilbert Boutier.
Covid uitdagingen
Tijdens het voorzitterschap van Robbert Geerlings vonden maar liefst 65 bijeenkomsten plaats. Niemand had rekening gehouden met het feit dat de eerste evenementen met de kersverse voorzitter niet live, maar door covid noodgedwongen online plaats zouden vinden. Robbert: “We hebben in no-time een studio opgetuigd en daar verschillende webinars georganiseerd. Het was best een uitdaging om in die tijd relevant te blijven, als kennisplatform waar netwerken centraal staat. We spraken af letterlijk de mouwen op te stropen en met elkaar in gesprek te gaan.”
“Als een volwaardige presentator moest ik een uitzending op camera presenteren.”
De lijn van het gevarieerde programma van VGME tijdens fysieke evenementen werd online voortgezet. Een greep uit de thema’s: slimme kantoorgebouwen, Nederlands zorgvastgoed, retailbranche in corona en de toekomst van de woningmarkt. “Over dat laatstgenoemde thema hebben we een debat georganiseerd met Onno Hoes, destijds voorzitter bij NVM en Eric Verwey, voormalig voorman van VGM.nl,” blikt Robbert terug op de webinar die hij ook presenteerde en voor hem een hoogtepunt was. “Als een volwaardige presentator moest ik een uitzending op camera presenteren en het debat leiden tussen deze zwaargewichten. Nee, daar had ik nog geen ervaring in, zet mij maar voor een groep mensen. Het was een geweldige uitdaging om in een driegesprek te proberen om de onzichtbare deelnemers thuis te blijven boeien.”
Screenshot van de webinar: 'Toekomst van de woningmarkt'.
Het was een bijzondere tijd, maar ook een tijd waarin VGME anders moest leren denken. “We organiseerden online borrels, webinars, podcasts, clubhouse gesprekken en interviews. Het mooiste was de Coaching Groep, een VGME-plusklas zullen we maar zeggen. Onder de bezielende leiding van emeritus-hoogleraar Jos Lichtenberg hebben drie VGME’ers zeven maanden gewerkt aan hun individuele duurzaamheidsvraagstuk. Alle leden konden zich thuis verdiepen in het boek van Jos Lichtenberg over circulariteit.” Tijdens een bijeenkomst op het randje van covid hebben de leden hun ontwikkeling gepresenteerd.
Drie herinneringen
Op de vraag welke bijeenkomsten voor Robbert onvergetelijk waren antwoordt hij resoluut: “dat zijn er drie!” Enkele maanden voor hij voorzitter werd leidde hij toen nog als secretaris het college van Diederik Samson in het Louwman Automuseum. “Hij vertelde uitgebreid over de klimaattafel en de politieke uitdagingen. Wat een behendig spreker is dat, zijn verhaal stond als een huis en slechts onderbouwd met 4 interactieve slides,” blikt Geerlings terug.
“Diederik Samson, wat een behendig spreker is dat!”
Eind 2022 is de focus van VGME weer verlegd naar fysieke bijeenkomsten, “hier ligt de kracht van VGME. Naast de webinars en zelfs online borrels hebben we tijdens covid de tijd genomen om na te denken over de koers en het aanstaande programma. In de twee jaar daarna vonden mijn andere twee favorieten plaats. Denk aan het prikkelende Vastgoedcollege over de klimaatuitdagingen met de leukste weervrouw van Nederland: Helga van Leur en het college over waarin leiderschap centraal stond in De Kuip met topspreker Marcel Levi.” De lijst met mooie herinneringen aan de bijeenkomsten is lang en de komende tijd zal Geerlings vanuit het kwaliteitsteam op de achtergrond meebouwen aan interessante bijeenkomsten.
De sprekers van het Vastgoedcollege 'Transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving': Edwin van Eeckhoven en Helga van Leur.
Uitdaging en kracht
De uitdaging en kracht van VGME is de brede variatie aan achtergronden van de leden. Dat vraagt dan weer om een divers aanbod aan programma. “We doen altijd zeer ons best gedaan om de agenda zo gevarieerd mogelijk te maken, altijd op aansprekende locaties met topexperts voor de zaal.” Op de vraag welke ontwikkelingen hij momenteel extra volgt antwoordt Robbert: “Ik vind de koppeling van innovatie als vliegwiel binnen duurzaamheid een inspirerend geheel. Er zijn legio voorbeelden van zaken die duurzaamheid in zich hebben en waar momenteel grote innovaties plaatsvinden in dat deelgebied. Aan de wetgevende en certificerende kant zijn er de meer administratieve thema’s als CSRD, ESG, BREAAM en iets simpeler, label C verplichting voor kantoren wat we hebben gehad.”
"Altijd op aansprekende locaties met topexperts voor de zaal.”
Thema’s die veelvuldig op de agenda hebben gestaan in de afgelopen tijd en gezien de aanmeldingen relevant blijven voor het netwerk. Robbert: “Daarnaast zijn er de meer gebouwtechnische onderwerpen zoals installatietechniek, bodemwarmte, optoppen, circulariteit, natuurinclusief bouwen, houtbouw etcetera. Deze ontwikkeling gestuurd door innovatie gaat zo enorm snel en je merkt dat er de afgelopen jaren een enorme intrinsieke en extrinsiek gestuurde drive in de markt is ontstaan. De markt heeft van de nood een deugd gemaakt.”
Verbindingen leggen
“In 2026 bestaat VGME maar liefst 25 jaar. Ik ben ervan onder de indruk dat het netwerk nog altijd even relevant is. De persoonlijke connectie die de leden hebben is niet door AI te vervangen,” zegt Robbert gekscherend. “Maar er zit een kern van waarheid, helemaal als je dat breed doortrekt in de hele vastgoedsector. Inzicht en beoordeling van gebouwen, regelgeving, maar ook de menselijke factor in het gebruik van gebouwen blijft onderhevig aan persoonlijke opvolging. Natuurlijk zullen slimme computergestuurde oplossingen delen kunnen vervangen, maar wellicht wordt daardoor juist meer ruimte gemaakt voor het persoonlijke contact en daarmee netwerk.”
Het Kwaliteitsteam van VGME waar Robbert onderdeel van uit zal blijven maken, met van links naar rechts Mireille de Korte, Ate Wijdeveld, Sylvia Lisapaly-de Winkel en Marcel van Liere.
Dit persoonlijke karakter van VGME is iets dat Robbert volledig onderschrijft. “Elke bijeenkomst is het weer een genoegen om leden te verbinden, een kennisplatform te zijn, maar ook een persoonlijk netwerk waarin mensen elkaar kennen, elkaar helpen en waar je je comfortabel bij kunt voelen. Die persoonlijke en toegankelijke touch is wat VGME is. “Wij koppelen geen mensen aan elkaar, de leden leggen zelf de verbindingen, en zo ontstaat een prettige groep.”
Voorzittershamer
Tijdens de Eindejaarsborrel in The Cloud in december 2024 heeft Robbert Geerlings de voorzittershamer overgedragen aan Mireille de Korte. “We kennen elkaar al lang, Mireille is niet alleen een zeer ervaren professional, maar ook iemand die enorm gepassioneerd is over het versterken van netwerken en het creëren van nieuwe kansen voor mensen,” vertelt Robbert. In 2022 is de Korte toegetreden tot het bestuur. “Haar enthousiasme, visie en verbindende kracht maken haar de ideale persoon om het voorzitterschap op zich te nemen.”
"Mireille is enorm gepassioneerd over het versterken van netwerken.”
“Ik heb er alle vertrouwen in dat zij de club naar nieuwe hoogtes zal brengen, met de energie die zij altijd uitstraalt. De empathische benadering van Mireille en straks ook in nauwe samenwerking met Margriet van Westenbrugge, maakt dat wij als VGME nog beter gaan begrijpen wat leden echt nodig hebben.”
Robbert Geerlings in 2023.