Grondlegger VGME's PE-systematiek Erwin van de Pol: "het moest meer body krijgen"

26/02/2025

VGME zou niet bestaan zonder de niet aflatende inzet van leden die het netwerk een warm hart toedragen. Een van deze bevlogen leden is vastgoedprofessional Erwin van de Pol. Hij stond aan de wieg van het Permanente Educatie-systeem van VGME. In gesprek met Erwin, lid sinds 2005, vertelt hij meer over de gedachten achter het systeem.

Erwin van de Pol (67) heeft in zijn loopbaan heel wat kanten van het werkveld gezien. Hij werkte als ligwagenconducteur op internationale treinen, begon even aan een diplomatieke carrière, gaf les in Vastgoedmanagement aan de Haagse Hogeschool en bekleedde verschillende bestuursrollen. Tegenwoordig is hij adviseur, moderator van een boekencafé, docent bij het interuniversitair instituut Sioo, associé bij organisatieadviesbureau Rijnconsult en schrijft hij voor onder andere het tijdschrift Hard gras. Door de jaren heen verschenen honderden artikelen, columns en recensies van zijn hand in dag- en vakbladen.

"Het draait niet om de PE-punten zelf, maar om het stimuleren van professionele groei."

Zo’n tien jaar geleden stond Erwin aan de wieg van het PE-puntensysteem van VGME. Voor hem is dit veel meer dan simpelweg een registratiesysteem. "Het is een krachtig middel om mensen te stimuleren zich voortdurend te ontwikkelen, ook buiten de grenzen van het eigen vakgebied," legt hij uit. Erwin gelooft sterk in de waarde van blijvende groei, zowel professioneel als persoonlijk. Onlangs werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, een erkenning voor zijn maatschappelijke betrokkenheid en inzet voor het organisatieadviesvak. Officieel is hij sinds mei 2024 met pensioen, maar stilzitten? Dat is niets voor hem. Zoals een collega van Rijnconsult treffend zei bij zijn afscheid: “Erwin zet geen punt, maar een puntkomma achter zijn carrière.”

In 2005 sloot Erwin zich aan bij VGME als lid van de Commissie Opleiding en Toelating, al twijfelde hij aanvankelijk of hij wel een ‘vastgoedprofessional’ was. “Het was Cees van Beukering, een van de oprichters van VGME, die me over de streep trok,” vertelt hij. “We kenden elkaar als docenten van de Leergang Vastgoedmanagement aan de Haagse Hogeschool. Cees vond dat ik, met mijn werk voor woningcorporaties en gemeenten en mijn publicaties over huisvesting en wonen, prima bij VGME paste, ook al kwam ik niet rechtstreeks uit de vastgoedhoek.”

Samen met andere commissieleden zag Erwin kans om de stichting te professionaliseren door meer focus te leggen op de doorlopende ontwikkeling van de leden. “Natuurlijk waren er al eisen voor lidmaatschap en het voeren van de RVGME-titel,” legt hij uit, “maar we wilden het belang van bijscholing en continu leren écht op de kaart zetten. De RVGME-titel moest body krijgen. Als je zo’n titel krijgt en vervolgens niet blijft werken aan je ontwikkeling, wat betekent die titel dan nog na verloop van tijd? De kern was om door middel van een puntensysteem opleidingsactiviteiten aan te moedigen, leden te inspireren om te blijven leren en zo de VGME naar een hoger niveau te tillen en de betekenis van de titel te versterken.”

“De RVGME-titel moest body krijgen.”

Erwin blikt terug: “Samen met commissieleden Marco van der Slik, John Kootkar en Elvira van Bruggen heb ik me ingezet om deze nieuwe aanpak van de grond te krijgen. Yvette Nikolic van het secretariaat hield ons scherp, en met de steun van de toenmalige voorzitter, Loek Langezaal, kregen we het voor elkaar. In 2015 was het zover: het PE-puntensysteem werd succesvol ingevoerd. Daarmee was de basis gelegd voor de RVGME-titel zoals we die nu kennen.”

CMC-structuur als kapstok
Het idee voor de PE-puntensystematiek kwam voort uit Erwin's ervaring met het internationale CMC-puntensysteem (Certified Management Consultant), dat hoge eisen stelt aan de continue ontwikkeling van consultants. Zelf gecertificeerd en auditor voor CMC, zag Erwin hierin een inspirerend voorbeeld. “Het PE-puntensysteem van VGME kreeg natuurlijk een eigen, onderscheidend karakter,” legt hij uit, “maar de CMC-structuur bood een mooie kapstok om onze eigen puntensystematiek aan op te hangen.”

Drietrapsraket
Het PE-puntensysteem van VGME is ontworpen als een drietrapsraket, die leden op drie manieren motiveert om zich te blijven ontwikkelen. “De eerste trap richt zich op vakinhoudelijke verdieping,” vertelt Erwin. “Leden verdienen punten door cursussen, opleidingen of workshops te volgen die direct hun werk in vastgoed versterken. Zo houden ze hun vakkennis scherp en actueel. De tweede trap gaat om professionele ontmoetingen: het delen van kennis en ervaringen met collega’s via bijeenkomsten. Dit contact inspireert en zorgt voor frisse ideeën.”

De derde trap richt zich op persoonlijke groei en brede reflectie. “Dit kan uiteenlopen van coaching en mentorschap tot relevante cursussen buiten het eigen vakgebied,” legt Erwin uit. “Juist door nieuwe perspectieven op te doen, komen er vernieuwende ideeën. Vernieuwing ontstaat vaak aan de randen van je eigen vakgebied. Het draait om het verruimen van je blik.”

“Vernieuwing ontstaat vaak aan de randen van je eigen vakgebied.”

Erwin benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven leren en ontwikkelen binnen de beroepsgroep. "Met deze driedimensionale aanpak geven we leervermogen een stevige plek binnen VGME," zegt hij. "Binnen een vakgebied is het noodzakelijk dat er actief wordt gewerkt aan de kwaliteit van de mensen, anders verliest het vak aan waarde. Het PE-puntensysteem zorgt ervoor dat onze leden hun kennis op peil houden en geeft inhoud aan de RVGME-titel. Die titel staat voor kwaliteit en betrokkenheid - iets waar we als beroepsgroep trots op mogen zijn. Uiteindelijk gaat het niet om de punten zelf, maar om de professionalisering die je ermee bereikt. Die punten zijn een duwtje in de rug."

De PE-certificaten worden jaarlijks uitgereikt tijdens de Eindejaarsborrel, foto boven de meest recente uitreiking met als derde van links Erwin van de Pol. Foto: Jennifer Muller.

Van kunstje naar kunde en kunst
Volgens Erwin begint vakmanschap met kunstjes: het leren van de basis, de vraag hoe je dingen doet. Vervolgens groeit dit uit tot kunde, het vermogen om iets te maken dat voldoet aan professionele eisen. Uiteindelijk komt de kunst - het moment waarop je iets creëert dat uniek is en echt bij jou hoort. “Die zoektocht naar de essentie van vakmanschap en de ontwikkeling van kunstjes via kunde naar kunst zie ik als een waardevol proces, en het PE-puntensysteem ondersteunt onze leden om die professionaliseringsstappen bewust te doorlopen," voegt hij toe.

Blijven leren en groeien
Ook nu hij officieel met pensioen is, blijft Erwin actief en gedreven om te blijven leren en groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Hij haalt veel voldoening uit zijn rol als adviseur voor colleges van B&W en bezoekt regelmatig congressen, zoals die van VGME, die hem blijven inspireren. “Ik doe nog steeds wat ik leuk vind, net als vóór mijn pensioen. Alleen nu in een ‘light’ versie," vertelt hij. “Het werk als adviseur en schrijver geeft me nog altijd energie.”

“Ik doe nog steeds wat ik leuk vind, net als vóór mijn pensioen. Alleen nu in een ‘light’ versie."

De pensioenjaren hebben Erwin aan het denken gezet over de toekomst. Vier jaar geleden kreeg hij de diagnose Parkinson, waardoor gezondheid nu extra waarde heeft gekregen. “Ik heb geluk, want mijn klachten zijn mild. Maar hoe dat morgen, over een jaar of over vijf jaar zal zijn, weet ik niet,” zegt hij. “Ik geniet van het leven, van mijn werk en vooral van mijn gezin. Zij zijn voor mij het allerbelangrijkste: mijn vrouw, mijn dochters, mijn schoonzoon en mijn kleindochters.”

Erwin heeft volop plannen voor de komende jaren. “Ik geniet van het rijke culturele aanbod in mijn woonplaats Amsterdam. Concerten bezoeken is altijd een feest, dat doe ik graag met vrienden, mijn vrouw en soms met mijn dochter. En ik reis graag. De komende jaren ben ik regelmatig in Marrakech te vinden, waar mijn dochter en schoonzoon een huis hebben. Alles doet het nog en ik doe nog alles. Daar geniet ik van.”

Auteur: Tessa van Leeuwen
Foto header: Ton van Til 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

back to top